Porto Alegre

Porto Alegre er hovedstaten i delstaten Rio Grande Do Sul.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Porto Alegre er hovedstad i delstaten Rio Grande do Sul i Brasil, ved nordenden av lagunen Lagoa dos Patos. Porto Alegre har status som nasjonal metropol og har landets femte største storbyregion. Bykommunen har 1 488 252 innbyggere og utgjør sentrum for en større byregion med om lag 4,3 millioner innbyggere (IBGE, estimat for 2020).

Faktaboks

Uttale
pˈorto alˈegre

Bybeskrivelse

Porto Alegre er en viktig havne- og handelsby med eksport av blant annet papir, gjødsel, salt, korn, transformatorer og cellulose. Størstedelen av befolkningen er av europeisk avstamning. Topografien er variert, med åser, lavland og en stor innsjø (Guaíba). Byen har internasjonal lufthavn og god veiforbindelse til Uruguay, Argentina og São Paulo. Porto Alegre er en grønn by med brede, regelmessige gater og mange vakre bygninger. Indeks for menneskelig utvikling er høy, men byen har også problemer typiske for brasilianske storbyer: kriminalitet, favelabebyggelse, trafikkork, forurensning og nedbryting av naturlige økosystemer.

Historie

Byen ble grunnlagt av kolonister fra Asorene i 1742, og het først Porto dos Casais. De første tyske immigrantene kom i 1825, etterfulgt av italienere og østeuropeiske jøder som etablerte et jødisk samfunn i 1910 (União Israelita). Andre halvdel av 1900-tallet var preget av en akselererende by- og befolkningsvekst, og mange historiske byggverk ble erstattet med nye.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg