Mega, symbol M, er et SI-prefiks som, sammen med navnet på en enhet, betyr en ny enhet lik den første multiplisert med en million (1 000 000). Prefikset mega ble innført i SI-systemet i 1960.

Faktaboks

Uttale
mˈega-
Etymologi
av gresk ‘stor’
Også kjent som

M

Nedenfor er det vist noen typiske eksempler der mega er brukt som prefiks:

  • megawatt — er det samme som tusen kilowatt. Brukes som enhet for elektrisk ytelse (effekt), for eksempel til et kraftverk.
  • megawatttime er det samme som tusen kilowattimer. Brukes ofte for å angi et elektrisk forbruk.
  • megapiksel som brukes om antall bildeelementer (piksel) på en dataskjerm.
  • megatonn blir brukt som enhet for å angi sprengvirkningen i eksplosiver omregnet til ekvivalent mengde tonn TNT (se omtale av kilotonn).
  • megahertz for å angi frekvensen (angitt i antall hertz) til radiobølger.
  • megabyte — er mye brukt som lagringsenhet i IT-sammenheng, angitt i antall byte. Merk at mega i denne sammenheng betegner multiplikasjon med 220, det vil si 1 048 576, som er det samme som 1024 kilobyte (se omtale av binære multipler).

Også i dagligtale brukes mega- som forstavelse, ofte i betydningen veldig eller kjempe-, for eksempel i sammensetninger som megafon og megalittkultur.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg