Hertz, symbol Hz, avledet SI-enhet for frekvens, lik 1 svingning per sekund:

1 Hz = 1 s–1

Enheten er oppkalt etter den tyske fysikeren Heinrich R. Hertz.

Hertz brukes ofte sammen med SI-prefikser, for eksempel:

Enhet Symbol Betydning
kilohertz kHz 103 Hz = tusen hertz
megahertz MHz 106 Hz = million hertz
gigahertz GHz 109 Hz = milliard hertz

Hertz kan brukes om alle periodiske hendelser, for eksempel om lys som blinker eller en klokke som tikker. Perioden, det vil si tiden som går mellom hver gjentakende hendelse, blir den inverse av frekvensen. Eksempel: Med en frekvens f = 1 kHz, blir

Perioden = 1/1 000 s-1 = 1 ms (millisekund)

Når gjentakende hendelser er aperiodisk eller stokastisk, brukes ikke enheten hertz. For eksempel brukes becquerel i kjernefysikk som et mål på antall desintegrasjoner som finner sted per sekund i et radioaktivt stoff.

Noen bruksområder:

  • Tonehøyden angis i Hz. Lyd er det mennesket oppfatter av trykkvariasjoner i luften, kalt lydbølger. Det hørbare område ligger i frekvensområdet 20 til 15 000 Hz, noe avhengig av det enkelte menneske.
  • Vekselstrøm er elektrisk strøm som skifter retning periodisk. I det norske strømnettet skjer det 50 ganger i sekundet, det vil si frekvensen oppgis til å være 50 Hz.
  • Radiobølger er elektromagnetiske bølger som kan fanges opp av en radioantenne når frekvensen ligger innenfor et nærmere spesifisert område. Radiobølger blir ofte uttrykt i kilo- og megahertz.
  • Klokkefrekvensen til en mikroprosessor er et mål på beregningshastigheten til en datamaskin. Disse ble tidligere målt i megahertz (MHz), men nå er gigahertz (GHz) det mest vanlige.

Når det gjelder rotasjoner blir enheten hertz ofte erstattet med enheten rotasjoner per minutt (rpm) eller vinkelhastigheten i radianer per sekund (rad/s). En skive som roterer 60 ganger per minutt vil da ha en frekvens på 1 Hz eller vinkelhastighet på 2Π rad/s. Sammenhengen mellom frekvens f , målt i hertz, og rotasjonshastighet ω, målt i radianer per sekund, kan da uttrykkes med formelen.

ω = 2Π · f og f = ω/2Π

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.