frekvens

Lys som blinker med ulike frekvenser. Den øverste blinker med en frekvens: f = 0,5 Hz, det vil si det går to sekunder mellom hvert blink (perioden: T = 2 s). For de neste gjelder: frekvens: f = 1 Hz, periode: T = 1 s og frekvens: f = 2 Hz, periode: T = 0,5 s.

Av .
Lisens: public domain

Hertz er avledet SI-enhet for frekvens. Hertz har symbol Hz og er definert som 1 svingning per sekund:

Faktaboks

Også kjent som

kilohertz, kHz, MHz

Etymologi

etter den tyske fysikeren Heinrich Hertz

Engelsk navn
hertz
Symbol
Hz
Type
målenhet for frekvens
Verdi
s⁻¹
Kommentar
avledet SI-enhet

1 Hz = 1 s–1

Enheten er oppkalt etter den tyske fysikeren Heinrich R. Hertz.

Hertz brukes ofte sammen med SI-prefikser, for eksempel:

Enhet Symbol Betydning
kilohertz kHz 103 Hz = tusen hertz
megahertz MHz 106 Hz = million hertz
gigahertz GHz 109 Hz = milliard hertz

Hertz kan brukes om alle periodiske hendelser, for eksempel om lys som blinker eller en klokke som tikker. Perioden, det vil si tiden som går mellom hver gjentakende hendelse, blir den inverse av frekvensen. Eksempel: Med en frekvens f = 1 kHz, blir

perioden = 1/1 000 s-1 = 1 ms (millisekund)

Når gjentakende hendelser er aperiodiske eller stokastiske, brukes ikke enheten hertz. For eksempel brukes becquerel i kjernefysikk som et mål på antall desintegrasjoner som finner sted per sekund i et radioaktivt stoff.

Noen bruksområder:

  • Tonehøyden angis i Hz. Lyd er det mennesket oppfatter av trykkvariasjoner i luften, kalt lydbølger. Det hørbare område ligger i frekvensområdet 20 til 15 000 Hz, noe avhengig av det enkelte menneske.
  • Vekselstrøm er elektrisk strøm som skifter retning periodisk. I det norske strømnettet skjer det 50 ganger i sekundet, det vil si frekvensen oppgis til å være 50 Hz.
  • Radiobølger er elektromagnetiske bølger som kan fanges opp av en radioantenne når frekvensen ligger innenfor et nærmere spesifisert område. Radiobølger blir ofte uttrykt i kilo- og megahertz.
  • Klokkefrekvensen til en mikroprosessor er et mål på beregningshastigheten til en datamaskin. Disse ble tidligere målt i megahertz (MHz), men nå er gigahertz (GHz) det mest vanlige.

Rotasjon

Når det gjelder rotasjoner blir enheten hertz ofte erstattet med enheten rotasjoner per minutt (rpm) eller vinkelhastigheten i radianer per sekund (rad/s). En skive som roterer 60 ganger per minutt vil da ha en frekvens på 1 Hz eller vinkelhastighet på 2Π rad/s. Sammenhengen mellom frekvens f , målt i hertz, og rotasjonshastighet ω, målt i radianer per sekund, kan da uttrykkes med formelen.

ω = 2Π · f og f = ω/2Π

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg