zimbrisk

Zimbrisk eller cimbrisk er et germansk språk og en samlebetegnelse for bayerske dialekter i Nord-Italia.

Faktaboks

Uttale

tsimbrisk

Også kjent som

zimbrisk Zimbar, tysk Zimbrisch, italiensk Cimbro, engelsk cimbrian

Zimbrisk har en del arkaiske språktrekk, både fra gammelhøytysk og middelhøytysk, men språket har utviklet seg under påvirkning fra italiensk.

Utbredelse og bruk

Zimbrisk blir i dag brukt i enkelte språkøyer i Nord-Italia, markert i gult på kartet. Det viktigste senteret er småbyen Lusern.
Zimbrisk av /Store norske leksikon. CC BY NC SA 3.0

Zimbrisk språkområde var på 1300- og 1400-tallet delvis sammenhengende, etterhvert ble det splittet opp i språkøyer. Bruken av språket gikk tilbake og forsvant helt flere steder.

Zimbrisk brukes i dag hovedsaklig i provinsen Vicenza (Sette comuni), i provinsen Verona (Tredici comuni), begge i regionen Venetien, samt i Lusérn i provinsen Trient i regionen Trentino-Sørtyrol.

Totalt regner man med omtrent 1000 zimbrisktalende (2019). Språket står sterkest i den lille byen Lusérn. Her bruker størstedelen av befolkningen (ca. 270 innbyggere) zimbrisk ved siden av italiensk.

Zimbrisk står på UNESCOs liste over truede språk. Bortsett fra i Lusérn, der språket også snakkes av den yngre generasjon, er det i hovedsak eldre som behersker zimbrisk.

Opphav

Det finnes flere teorier om avstammingen til den zimbrisktalende befolkningen i Nord-Italia. Én teori går ut på at de stammer fra kimbrere, et germansk folk som i følge antikke forfattere (Plinius, Tacitus) skal ha kommet fra Sydjylland. Kimbrerne ble slått av den romerske hærføreren Gaius Marius ved Vercellae i år 101 fvt. og skal deretter ha slått seg ned i Nord-Italia. En annen teori går ut på at de er etterfølgere av langobardene, et germansk folk som etablerte seg i Nord-Italia i tiden rundt germanske folkevandringer i årene 375–568 evt. Disse teoriene kan ikke dokumenteres.

Med utgangspunkt i språklig slektskap med bayerske dialekter og enkelte skriftlige kilder, er det påvist at den zimbrisktalende befolkningen i Nord-Italia opprinnelig er utflyttere fra Bayern. Et dokument fra 1000-tallet beretter at familier (bønder) fra området tilhørende klosteret Benediktbeuren i Bayern utvandret til provinsen Verona (Tredici comuni) på grunn av hungersnød. Kort tid etter ble områder i provinsen Vicenza (Sette comuni) befolket av utvandrere fra Bayern. Den tyskspråklige tilflyttingen til de sørøstlige delene av Trentino fulgte senere, fra 1200-tallet. Lusérn blir nevnt ved navn i et dokument fra 1422.

Eget språk

Det eldste trykte dokumentet på zimbrisk er en oversettelse av Luthers lille katekisme fra 1602, som kom i reviderte utgaver i 1813 og 1842. På midten av 1700-tallet ble det utgitt en grammatikk, ordsamlinger og poetiske tekster.

Med Johann Andreas Schmeller (1785–1852), germanist og bayersk språkforsker, begynte forskningen på zimbrisk. I 1925 disputerte den østerrikske språk- og dialektforskeren Eberhardt Kranzmeyer (1897–1975) med en avhandling om lyd- og fleksjonslære i det zimbriske språket.

I Lusérn ble betegnelsen zimbrisk tatt i bruk først etter andre verdenskrig, språket ble før det omtalt som en variant av tysk. Fra 1960-tallet oppstod ny interessen for å bevare språket og dets kulturelle historie.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Eberhard Kranzmayer, Laut- und Flexionslehre der deutschen zimbrischen Mundart, i: Maria Hornung (utg.), Beiträge zur Sprachinselforschung 1,1. VWGÖ, Wien 1981.
  • Klaus Matzel, Der Untergang deutscher Sprachinseln in Norditalien (Sette comuni e Tredeci comuni), i: Heinrich Beck (utg.), Germanische Rest- und Trümmersprachen. Walter de Gruyter. Berlin, New York. 1989, s. 69-85.
  • Max Pfister, Sprachliche Relikte und Transferenzerscheinungen bei Walsern und Bayern in Oberitalien, i: Heinrich Beck (utg.), Germanische Rest- und Trümmersprachen. Walter de Gruyter. Berlin, New York. 1989, s. 97-118.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg