sapodillefamilien

Manilkara hexandra er en art i sapodillefamilien som finnes mange steder i Asia. Treverket er hardt og verdifullt. Tidligere ble det laget gummilignende materiale fra melkesafta. Blomsterstanden er et eksempel på såkalt kaulifllori, det vil si at blomstene kommer direkte ut fra stammen. Kauliflori finnes hos mang arter i familien.
Manilkara hexandra
Av .
Lisens: CC BY SA 2.0

Sapodillefamilien er en tropisk, tofrøbladet plantefamilie med mer enn 1200 arter i om lag 58 slekter. Dette er trær, busker og lianer. Familien har flere arter som produserer verdifulle frukter, som for eksempel stjerneeple og sapodilla.

Faktaboks

etymologi:

Sapota er latinisert fra aztekerordet tzapotl som betyr myk frukt.

også kjent som:

Sapotaceae

Beskrivelse

Artene i familien er trær, busker eller lianer som alle har melkesaft. Bladene er hele. Blomstene er tokjønna eller enkjønna og er radiærsymmetriske med blomster som har sammenvokste kronblad som danner en klokkeforma blomst. Pollenbærerne er fra fire til over førti og er som regel sammenvokst med krona. Fruktene er bær eller steinfrukter og som regel saftfulle, men noen har læraktige eller treharde frukter.

Utbredelse

Sapodillefamilien har representanter over mesteparten av de tropiske områdene i verden. Artene finnes stort sett i fuktige skoger, men noen arter finnes i tørrere og kjøligere områder i nordlige deler av utbredelsen slik som Marokko, sørlige Nord-Amerika og nordlige New Zealand.

Systematikk

Familien omfatter omtrent 58 slekter med over 1200 arter. Sapodillefamilien er etter nyere systematikk plassert i lyngordenen, Ericales, og er dermed beslekta med lyngfamilien og ibenholtfamlien.

Økonomisk betydning

Det er mange arter i familien som produserer spiselige frukter, slik som sapodilla, stjerneeple, damascenerplommer. Flere arter har også vært brukt til framstilling av gummilignende stoffer slik som guttaperka og balata. Noen arter har gitt opphav til oljer som argantreet. Flere arter har også treverk som er ettertrakta, som for eksempel argantreet, som også kalles jerntre på grunn av det harde trevirket.

Navn

Det systematiske navnet på familien, Sapotaceae, kommer av slektsnavnet Sapota som ikke lenger er i bruk. Dette slektsnavnet er inspirert av aztekernes ord for myk frukt, tzapotl, som ble brukt av spanjolene for en rekke myke frukter fra Sør-Amerika.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg