Guerrero

Av /Piabay.
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Guerrero er en delstat i Mexico ved Stillehavskysten, sørvest forMexico by. Den er 64 281 km2 med 3 533 251 innbyggere (INEGI, 2015). Hovedstaden er Chilpancingo, største by er Acapulco.

Faktaboks

Uttale
gerˈerå

Terrenget er for en stor del kupert med bratte fjell. Dessuten finnes fjellplatåer (mesa) og en flat kyststripe. De mest fruktbare delene av Guerrero er langs kyststripen og i Rio Balsas-dalføret, som er atskilt fra hverandre av den øst–vestgående Sierra Madre del Sur.

Jordbruk er viktig næringsvei med dyrking av sukkerrør, kaffe, hibiskus og okra, men Guerrero er også Mexicos største produsent av valmuefrø. Mesteparten av heroinen i omløp i USA er produsert i Mexico. For bønder i Guerrero er dette mer lønnsomt enn andre avlinger.

Turisme – særlig badeturismen i Acapulco – er viktig for delstaten og landet som helhet. På grunn av høy risiko for kidnapping og drap fraråder imidlertid det amerikanske utenriksdepartementet sine borgere å reise til Guerrero (2019). Acapulco er særlig hardt rammet av gjengoppgjør mellom rivaliserende narkotikakarteller: Byen ble rangert som verdens nest voldeligste by i 2018, etter Tijuana.

I Stillehavet, parallelt til Guerreros kystlinje, ligger en dyphavsgrop der to litosfæreplater møtes og danner en subduksjonssone. Området er derfor sårbart for naturkatastrofer. I desember 2011 ble Guerrero rammet av et jordskjelv med styrke 6,7 på Richters skala. I september 2013 ble Guerrero rammet av orkan som utløste jordskred.

Navnet Guerrero fikk delstaten til ære for general Vicente Guerrero (1782–1831), Mexicos andre president.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg