Julestjerne
En kjent vortemelkart i norske hjem er julestjerne, som gleder mange rundt juletider.
Euphorbia helioscopia

Åkervortemelk er ganske vanlig i åkerkanter, veikanter og annen ruderatmark i store deler av landet. Hobro, Jylland, Danmark

Vortemelkfamilien er en tofrøbladet plantefamilie med om lag 6 200 arter i over 200 slekter. De fleste vekstformer som urter, busker, lianer og trær finnes i familien. Det finnes også mange kaktuslignende sukkulenter i familien. Enkjønna blomster er svært vanlig i familien og blomstene mangler ofte blomsterblad. Det finnes arter fra vortemelkfamilien over hele Jorda bortsett fra de kaldeste områdene nær polene. I Norge er det kun tre opprinnelige arter med relativt begrensa utbredelse. I familien finnes mange nytteplanter som brukes til mat, oljer, treverk, prydplanter med mer.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Euphorbiaceae

Utseende

Det finnes både urter, busker, lianer (ganske få), trær og sukkulenter i familien. Bladenes utforming og plassering varierer mye i familien. Blomstene er som regel frikrona, men mange arter mangler begerblad og kronblad. Enkjønna blomster er svært utbredt i familien, hyppigst er sambu arter, men særbu arter finnes også. En god del arter i vortemelkslekta og nærtstående slekter har reduserte blomster i helt særegne små blomsterstander (cyathium). Insektpollinering er mest utbredt i familien, men både fuglepollinering og vindpollinering finnes.

Fruktene som blir produsert er oftest en kapsel, men andre typer finnes også. Et ikke ubetydelig antall arter har vedheng (elaiosom) på frøene som er en tilpasning til maurspredning. Mange arter innen vortemelkfamilien har melkesaft, fargeløs hos noen og melkefarga hos andre. Eksempler på slekter som har melkesaft er Croton, Hevea, Manihot, bingelslekta, Ricinus og vortemelkslekta.

Utbredelse

Denne artsrike familien har representanter over nesten hele Jorda, også i ørkenområder. Familien mangler i de kaldeste områdene nær polene.

Bruk

Dalechampia dioscoreifolia

Dalchampia dioscoreifolia. Denne slekta har også små spesialiserte blomsterstander med to store høyblader. Costa Rica.

Dalechampia dioscoreifolia
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Det er flere arter som brukes som mat, men den viktigste er trolig kassava som opprinnelig kommer fra Brasil. Ekte gummitre fra Amazonas er fortsatt den viktigste kilden for naturgummi. En annen gammel kulturplante er lakséroljeplanten som brukes på ulike vis. Den store slekta Jatropha har arter som har vært brukt til å lage fargestoffer og til avføringsmiddel. Flere arter i familien er giftige og har vært brukt til medisin eller til gift til ulike formål, eksempler er kanontre. Slekta Croton har også flere nytteplanter.

Selv om mange arter er giftige brukes en rekke arter som prydplanter. Den svært varierte vortemelkslekta inneholder mange planter som dyrkes som såkalte grønne planter eller som kaktuslignende stueplanter. Den mest kjente vortmelkarten er, imidlertid, julestjerne. Andre prydplanter finnes i slekter som Dalechampia, Codiaceum og Acalypha.

Systematikk

Vortemelkfamilien hører til den meget store vierordenen, Malpighiales, som består av 36 familier i gruppa «Rosider» blant de tofrøbladete blomsterplantene. Av familier med norske representanter i ordenen har vi perikumfamilien, vierfamilien, linfamilien og fiolfamilien. Vortemelkfamilien er trolig nærmest beslekta med noen mindre, tropiske familier, blant annet Rafflesiaceae.

Med godt over 6 000 arter er dette en av de mest artsrike familien av blomsterplanter. De største slektene i familien er vortemelkslekta med om lag 2 000 arter, Croton-slekta med nær 1 200 arter og Acalypha med om lag 440 arter.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

vortemelkfamilien
Euphorbiaceae
Artsdatabanken-ID
102757
GBIF-ID
4691

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg