julestjerne

Julestjerne
Lisens: CC BY NC SA 3.0
Ca. 4 m høye julestjerner på Gran Canaria.
.
Lisens: CC BY SA 3.0

Julestjerne er en busk i vortemelkfamilien som kan bli opptil 4–5 meter høy. I Norge kjenner vi den som en innendørs potteplante som spesielt brukes til pynt før jul.

Faktaboks

også kjent som:
Euphorbia pulcherrima

Beskrivelse

Selve blomstene er små og uanselige. Like under disse sitter en stjerneformet krans med store, intenst røde, rosa eller hvite høyblad, som betyr at bladene egentlig ikke hører til plantens blomst.

Utbredelse

Julestjerne stammer fra Mexico, men vokser og dyrkes nå flere steder i verden.

Bruk

Planten blir dyrket som busker i varme strøk, og lengre nord som potteplanter. Julestjernen er en typisk kortdagsplante og blomstrer bare ved daglengde under 12 timer. De blomstrer normalt i desember–januar.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Tor Magnus Bording

Hei! I følge en artikkel i forskning.no (http://www.forskning.no/artikler/2009/desember/238625) fra 2009, så er ikke julestjernen giftig. Hva er riktig?

svarte Inger Nordal

Alle arter i vortmelkfamilien (Euphorbiaeae) er mer eller mindre giftige. Navne vortmelk er jo faktisk gitt for at melkesaften kan ha en etsende virkning på hud - og derfor altså som middel mot vorter. Giftigheten av julestjerne (Euphorbia pulcherrima) har imidlertid vært sterkt overdrevet. I en beretning fra USA i 1919 ble det hevdet at et to år gammelt barn hadde dødd av å spise et høyblad (altså et av de røde bladene under de uanselige blomstene). Å spise blad av julestjerne kan medføre kvalme og oppkast, men er neppe dødelig. Faktisk har en undersøkelse vist at et barn på 25 kg kan spise 500 høyblad av julestjerne uten fatal virkning! Å få melkesaften i øynene er meget uheldig og kan medføre temporær blindhet. Men altså ingen spesiell grunn til å boykotte julestjerner i juledekorasjoner - selv ikke med små barn i huset.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg