Linum usitatissimum

Lin er en meget gammel kulturplante som av og til kan finnes forvilla i Norge. Randers, Danmark

Linfamilien er en plantefamilie blant de tofrøbladete blomsterplantene. De om lag 255 artene er frikronete og det finnes både urter, busker, trær og lianer. Blomstene er radiærsymmetriske og gjerne med vakre farger. Mange av artene finnes i tropiske strøk, men blant annet den store linslekta finnes i tempererte strøk. I Norge er vill-lin og dverglin opprinnelig viltvoksende og flere arter i linslekta kan finnes som introdusert, blant annet den svært viktige kulturplanta lin.

Faktaboks

Utseende

Hugonia mystax blomst og kroker
Hugonia mystax er en forveda plante som blant annet finnes i India. Plantene har torner som Linné assosierte med mustasjer da han ga arten artsepitetet som betyr nettopp dette.

Plantene er urter, busker, trær eller lianer, av og til med kroker for klatring. Bladene er hele og bladkantene er som regel hele. Blomstene sitter ofte i endestilte eller sidestilte kvaster eller klaser, men noen blomster som sitter enkeltvis.

Blomstene er tokjønna og radiærsymmetriske. Det er oftest fire eller fem frie begerblad og kronblad, men hos noen arter kan begerbladene være sammenvokst og hos noen er kronbladene sammenvokst nederst. Kronbladene har ofte sterke farger, som gult, rødt eller blått og artene er dyrepollinert. Det er vanligvis dobbelt så mange pollenbærere som kronblad, men hos noen arter er halvparten av pollenbærerne sterile. Fruktemnet er sammenvokst av to til fem fruktblad og har like mange arr som det er fruktblader. Fruktene er som regel en kapsel, men noen arter har steinfrukt.

Utbredelse

Familien består av to underfamilier hvorav den ene finnes i tropiske strøk over hele jorda. Den andre underfamilien som kun består av urter og som våre hjemlige arter hører til, har også flere arter i tempererte strøk.

Økonomisk betydning

Utover noen arter fra linslekta som brukes som prydplanter er det bare én art som har utstrakt økonomisk betydning, men lin har til gjengjeld hatt svært stor betydning som fiberplante og oljeplante.

Det finnes 12 slekter med 290 arter, utbredt både i tropene og i tempererte strøk. I Norge vokser vill-lin og dverglin.

Systematikk

Linfamilien hører til den meget store vierordenen, Malpighiales, som består av 36 familier i gruppa «Rosider» blant de tofrøbladete blomsterplantene. Av familier med norske representanter i ordenen har vi perikumfamilien, vortemelkfamilien og fiolfamilien. Det er uklart hvilke familier som står linfamilien nærmest.

Linfamilien har 255 arter i 13 slekter. Linslekta er den klart største av disse med 180 arter og denne slekta utgjør hoveddelen av underfamilien Linoideae som kun består av urter. Den andre store slekta er Hugonia med 40 arter og denne slekta utgjør hoveddelen av den andre underfamilien, Hugonioideae, som har arter med mange ulike vekstformer og som hovedsakelig finnes i tropiske områder.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

linfamilien
Linaceae
Artsdatabanken-ID
102781
GBIF-ID
2493

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg