Hevea brasiliensis

Hevea brasiliensis, ekte gummitre. Foto fra: Thanbyuzayat, Myanmar (Burma)

Hevea brasiliensis

Hevea brasiliensis, ekte gummitre. Foto fra: Thanbyuzayat, Myanmar (Burma)

Ekte gummitre er en planteart i slekten Hevea i vortemelkfamilien. Ekte gummitre dyrkes mye som en følge av melkesaften som brukes for produksjon av naturgummi. Den er et løvtre med opprinnelse fra Brasil, men på grunn av eksport for produksjon er den mye utbredt i Sørøst-Asia.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Hevea brasiliensis
Beskrevet av
(Willd. ex A.Juss.) Müll.Arg.
Global rødlistestatus
LC – Livskraftig

Gummiproduksjon

Ekte gummitre produserer om lag 99 prosent av all naturkautsjuk og er det viktigste gummitreet i de store gummiplantasjene som nå finnes i en rekke tropiske land, særlig i Malaysia og Indonesia. Etter 20–25 år er trærne ikke lenger egnet til dette formålet. Tidligere praksis var at ferdig utnyttende trær ble hugd og brent, men de benyttes nå i stadig større grad som trelast. Utvinningen og videre behandling av gummilateksen (melkesaften) er beskrevet under kautsjuk og naturgummi.

Egenskaper

Veden til ekte gummitre minner om ask, men er noe blassere. Densitet ved femten prosent fuktighet er om lag 0,65 g/cm3 og veden har god hardhet og styrke. Krymping og stabilitet har vært angitt forskjellig, men synes ikke å forhindre anvendelse av ekte gummitre. Veden anvendes i parkett (sperresjikt og slitelag) og i møbler, dørterskler og skuffesider.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

ekte gummitre
Hevea brasiliensis
GBIF-ID
3071171

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg