Frø hos Chelidonium majus, svaleurt.
Svaleurt har frø med store elaiosomer.
Av /BioImages, the virtual field guide, UK.
Lisens: CC BY NC SA 3.0
Frø av Claytonia perfoliata, vinterportulakk

Vinterportulakk har frø med elaiosomer. Elaiosomene er synlige på de to frøene nede til høyre i bildet.

Elaiosomer er næringsrike vedheng som finnes på mange frø og frukter. De kan være rike på fett, protein, stivelse og vitaminer, og blir gjerne spist av maur, som da kan dra frøene med seg mot tua. Maurene spiser ikke selve frøene, og bidrar slik til å spre planten. Slike maurspredde planter kalles myrmekokore planter eller myrmekokorer. Løytnantshjerte, hasselurt, kusymre, artene i maurarveslekta, lerkesporeslekta og de fleste artene i gullstjerneslekta og frytleslekta er eksempler på arter med elaiosom.

Faktaboks

Uttale
elaiosˈom
Etymologi
av gresk ‘olje’ og ‘legeme’

Ofte blir stengelen til arter med elaiosom slakk etter at frukten er dannet, slik at elaiosomene når bakken, der de ikke tørker ut så lett og er lettere tilgjengelige for maur. Blåveis, bakkefiol og moskusurt er eksempler på arter med elaiosom som får slakk stengel. Hos noen arter med elaiosom spres frøene på andre måter i tillegg til med maurspredningen. Noen blåfjærarter har for eksempel frø som spres med vinden før de spres av maur.

Former for elaiosom

Strofiole og caruncula.

Figuren viser frøemner med to former for elaiosomer: strofiole (a) og caruncula (b).

Strofiole og caruncula.
Av /BioRender.
Lisens: Laget med Biorender.

Et elaiosom er ofte en caruncula, det vil si en utvekst på frøet dannet ved frømunnen (mikropylen). Svaleurt, snøklokke, noen arter i fiolslekta og tyrkerblåstjerne (Scilla bifolia) er eksempler på arter med slike elaiosomer.

Elaiosomer kan også dannes fra andre deler av frukten eller frøet:

Opphav/type Eksempler
Endospermen kystmyrklegg
Del av selve frøskallet ramsløk
Nær kjernefoten (strofioler) Trillium ovatum
Nedre del av frukten (vanligvis bare fra den ytterste delen av fruktveggen, eksokarp) tvetannslekta
Blomsterbunnen jonsokkollslekta

Hengeaksslekta i gressfamilien har en spesiell form for elaiosom dannet av blomster: Småaksene har to-tre sterile blomster øverst som er omdannet til et elaiosom, og som faller av og spres sammen med den øverste frukten i småakset.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg