eventyrskog

For mer info om eventyrskog, ta en kikk på boka «De siste eventyrskogene» av Gjermund Andersen. Ugitt på Cappelen Damm 2014
Boka «De siste eventyrskogene»
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Eventyrskog er en populær betegnelse på skog med særlig høy opplevelsesverdi. Begrepet ble lansert av Naturvernforbundet, og er ikke vitenskapelig basert.

Eventyrskog betyr ikke nødvendigvis at skogen er helt urørt, slik som urskogen. Men skogen er gammel og har urskogskvaliteter som gamle trær og død ved, fordi den gjerne har vært plukkhogd og ikke flatehogd. I motsetning til et plantefelt har derfor eventyrskogene stor opplevelsesverdi.

Ordet henspiller blant annet på maleren Theodor Kittelsens illustrasjoner til Asbjørnsen og Moes samling av norske folkeeventyr. Kittelsen hentet inspirasjon i den urørte naturen, og trollskogen eller eventyrskogen går igjen i en rekke av hans bilder.

Eventyrskogvern

Paragraf 11 i markaloven har hjemlet «eventyrskogvern». Begrepet «eventyrskog» nevnes ikke i lovteksten, men i lovproposisjonen står det at paragraf 11 «er særlig nødvendig for å sikre begrensede arealer med spesielt viktige «eventyrskoger»».

Naturvernere har brukt, og bruker, eventyrskog bevisst i arbeidet for å få vernet skogområder, for eksempel i forbindelse med landets største skogreservat, Trillemarka-Rollagsfjell naturreservat på nær 148 km2, som ble opprettet i 2008, og flere områder i Oslomarka.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg