Oslomarka

Aurevann i Lillomarka i Nittedal kommune.

Romeriksåsene er et viktig rekreasjonsområde for nordre Akershus. Her fra Stor-Øyungen i Nannestad.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Oslomarka, fellesbetegnelse på skog- og utmarksområdene rundt Oslo og nabokommunene. Til Oslomarka regnes Vestmarka, Krokskogen, Bærumsmarka og Kjekstadmarkai vest, Nordmarka i nord, Lillomarka, Gjelleråsen og Romeriksåsene i nordøst, Østmarka, Sørmarka og Gaupesteinsmarka i sørøst. Samlet areal ca. 2000 km2 fordelt på 17 kommuner i fem fylker (Oslo, Akershus, Oppland, Buskerud og Østfold).

Oslomarka består for det meste av småkupert skogsterreng med en mengde små og store vann og er et mye brukt turterreng. Det er anlagt et nett av merkede skiløyper og stier i området samtidig som det mange steder drives intensiv skogsdrift, og tettheten av skogsbilveier er blant de høyeste i landet. Flere av vannene i Oslomarka er underlagt spesielle bestemmelser som drikkevannskilder for Oslo-regionen.

Oslo og Omegn Turistforening, Skiforeningen, Oslo og Omland Friluftsråd, Oslomarkas Fiskeadministrasjon og Oslo Jeger- og Fiskerforening arbeider for å utvikle interessen for friluftslivet, fremme fiske- og viltbestanden og for å frede områder fra anlegg av veier, kraftgater og skjemmende bebyggelse.

Bare små områder av Oslomarka er vernet. Av spesiell interesse er Spålen–Katnosa naturreservat, som ble opprettet 1995 etter en mer enn 20 års strid. Det omfatter 18,2 km2 og inneholder noen av de siste restene av urørt natur i området.

Friluftsorganisasjonene har sammen med Naturvernforbundet i Oslo og Akershus stått i spissen for å sikre Oslomarka bedre vern. Andre eksempler på områder underlagt vern er et 12,4 km2 stor område av Rausjø skog sentralt i Østmarka (Østmarka naturreservat) og tre mindre naturreservater i Bærum (skogreservater). Oslo kommune har gjennom sin planlegging fastlagt en byggegrense mot Marka som har hindret utbygging av boliger og næringsbygg i de bynære områdene.

Etter langvarig arbeid ble det i 2009 vedtatt en egen Lov om Oslomarka. Markaloven, Lov om naturområder i Oslo og nærliggende kommuner, ble vedtatt av Lagtinget 28. april 2009 og sanksjonert i statsråd 5. juni 2009. Gjennom Markaloven sikres byggegrensen, Markagrensen, mot utbygging, og det legges til rette for at Oslomarka sikres som friluftsområde for om lag 20 % av Norges befolkning.

Litteratur

  • Christophersen, H. O. & Trond A. Svensson, red.: Marka fra A til Å, 1984, isbn 82-00-06904-4, Finn boken
  • Gabrielsen, Bjørn, red.: Marka : på tur i Norges mest berømte skog, 2005, isbn 82-489-0487-3, Finn boken
  • Larsen, Hjalmar T., red.: Oslo-Marka, 2. utg., 1952, 3 b., Finn boken
  • Saugstad, Even: Hilsen fra Oslomarka, 2003, isbn 82-995415-1-4, Finn boken

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg