Liggende død ved, såkalt læger
Liggende død ved, såkalt læger. Fra Grønøra i Snåsa kommune i Trøndelag.
Av /Statskog.
Læger
Læger, i ferd med å bli humus. Skurdalen, Buskerud
Læger
Av .
Lisens: Begrenset gjenbruk

Læger er en fellesbetegnelse på liggende død ved i skogen.

Faktaboks

Etymologi

av norrønt lág; beslektet med ligge (gammelt nedfalt tre).

Også kjent som

en låg, liggende død ved, liggende dødved

Læger kan være av ulike treslag og finnes i varierende grad av nedbryting. Slike liggende døde trær er svært viktige levested for mange insekter og sopper og sjeldne, rødlista arter.

I gammel furuskog finner man også forekomster av svært gamle læger, såkalte kelo-trær, med vridde stammer og hard ved.

Hvor mye død ved som finnes i skogen er avhengig av hvor raskt veden brytes ned og hvor stor tilgang det er på nye trær som faller ned. Det er for det meste vedboende sopper og bakterier som står for nedbryting av den døde veden, men også mange insektarter er viktige nedbrytere. Når veden er helt nedbrutt, vil den utgjøre en del av humuslaget i skogen. Nedbrytingen går raskest i fuktig, næringsrikt miljø, mye langsommere i tørt, næringsfattig miljø.

I skogen foregår det på denne måten en kontinuerlig resirkulering – dødt organisk materiale blir til næringsstoffer som kan nyttiggjøres av den nye skogen som vokser opp der det døde treet sto.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer (1)

skrev Egil Ingvar Aune

Læger er flertallsforma, i entall heter det ei eller en låg, se https://ordbok.uib.no/perl/ordbok.cgi?OPP=l%C3%A5g&ant_bokmaal=5&ant_nynorsk=5&bokmaal=+&ordbok=bokmaal

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg