Totipotens er evnen en celle har til å dele seg og produsere alle typer celler i en organisme. En totipotent celle inneholder alle genene som er nødvendig for å gjenskape hele organismen. Hos planter har delingsaktive initialceller (stamceller) i vekstområdene (meristemer) stor evne til totipotens, forutsatt at alle stoffer og betingelser som er nødvendig for vekst er tilstede. Generelt vil celler som er lite spesialisert til en bestemt funksjon, det vil si lite differensiert, ha størst mulighet og potensial til å dele seg og lage andre typer celler.    Pluripotente stamceller hos dyr og mennesker kan dele seg, spesialiseres og differensieres til alle de forskjellige typer celler organismen inneholder.  Til forskjell fra dyr  har planter større evne og potensial (totipotens) til å regenerere en ny plante. Dette skjer ved at cellene først dedifferensieres, det vil si de blir igjen meristematiske med høy delingsaktivitet, for eksempel ved såring av cellevev. Ut fra disse cellene kan ny differensiering skje, under forutsetning av at riktige næringsstoffer, vitaminer og plantehormoner (auxin, cytokinin) er til stede. 

Dette sees særlig godt i vevskultur, der homogene cellemasser, for eksempel fra stengelmarg, kan induseres til å danne både røtter og skudd. Ut fra én enkelt celle kan det på denne måten dannes en fullstendig plante. At celler i planter er totipotente blir brukt i vevskultur av planter, bl.a. i formering av orkidehybrider. 

Mer begrenset totipotens sees når adventivrøtter dannes fra stengler, og når sår heles ved at det dannes et korklag over såret.

Totipotens er et uttrykk for at alle levende celler i en plante har bevart det samme genomet som den opprinnelige befruktede eggcellen, og at de ulike egenskapene, for eksempel ulike celletyper, kan fremkomme under bestemte forhold idet spesifikke gener aktiveres.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.