Totipotens er evnen enkelte celler har til å dele seg for så å danne alle typer celler i en organisme, og således aseksuelt lage en klon av organismen.
Faktaboks
- Etymologi
-
av latin totus ‘hele’ og potentia ‘evne, kraft’
De fleste cellene i en organisme inneholder hele genmaterialet med arvelig informasjon som er nødvendig for å lage alle typer celler i en organisme: kjernegenomet, mitokondriegenomet, og for planter i tillegg kloroplastgenomet. Bare en del av genomet kommer til uttrykk i hver celle når de blir spesialiserte (differensiering) i løpet av utviklingen og vekst av organismen. Når cellene er blitt spesialiserte (til for eksempel blodceller i dyr eller til vedvev i planter) mister de evnen til å utvikle seg i en annen retning. En totipotent celle har evnen til å bruke alle genene som er nødvendige for å lage alle proteinene de ulike typer celler inneholder og består av, og dermed å gjendanne hele organismen.
Generelt vil celler som er lite spesialiserte til bestemte funksjoner, ha størst potensiale til å dele seg og lage andre typer celler.
Vi skiller mellom totipotente celler, pluripotente celler, med evnen til å gi opphav til mange, men ikke alle celletyper i organismen, multipotente celler som kan gi opphav til flere celletyper, og unipotente celler som kun har evnen til å gi opphav til én celletype.
Til forskjell fra dyr har planteceller større evne og potensial (totipotens) til å regenerere en ny plante.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.