Adventivknopp. Adventivrøtter som dannes på utløpere fra jordbærplanten, gjør at den også kan formere seg vegetativt.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Adventivknopp er en knopp som oppstår på et utvokst organ og som vanligvis dannes fra cellevev som allerede er differensiert, men som blir delingsdyktig igjen.

Adventivknopper dannes som regel på stengler, stammer og røtter. De kan danne adventivskudd (bringebær, hassel, selje, osp) eller adventivrøtter (hos gress og fra utløperne hos jordbær, se tegning). Sjeldnere finnes adventivknopper på blad (hos noen bregner og hos engkarse).

Hvis en plante skades eller beskjæres kan adventivknoppene erstatte tapt plantevev. Først dannes et homogent sårvev, kallus, som videre differensieres til celler som gir opphav til skudd og/eller rot. Noen eksempler er rotskudd fra et ospetre som er hugget ned, eller et avskåret begonia-blad som danner røtter (se regenerasjon).

Formering av planter ved stiklinger skyldes at avskårne stengelstykker eller grenstykker danner adventivrøtter fra basis. Dannelsen av disse stimuleres av plantehormonet auxin, som transporteres fra knopper eller unge blad på stiklingen, eller de kan fremkalles ved behandling med syntetiske auxiner.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg