cytokininer

Artikkelstart

Cytokininer er en gruppe plantehormoner som først og fremst karakteriseres ved sin stimulerende virkning på celledelinger (cytokinese = celledeling).

Faktaboks

Uttale
cˈytokinˈiner
Etymologi
av cyto- og gresk ‘bevegelse’

Sammensetning

Cytokininene er alle derivater av den heterosykliske forbindelsen adenin. Knyttet til denne er en sidekjede av et isoprenderivat. Under den kompliserte syntesen av cytokinin er sammenføyningen av disse to komponentene en sentral prosess.

Utbredelse

Alle høyerestående planter, moser og flere algegrupper inneholder sannsynligvis ett eller flere cytokininer.

Virkning

Allerede på første del av 1900-tallet ble man klar over at plantene inneholder stoffer som stimulerer celledelinger, for eksempel i cellevev fra potetknoller. I 1950-årene ble det ved nedbrytning av DNA fra sildemelke funnet et adeninderivat, kinetin, som også har slik virkning på planteceller. Virkningen av syntetisk kinetin og andre adeninderivater har vært studert i et stort antall undersøkelser.

Kinetin er imidlertid aldri funnet naturlig hos planter. Derimot er det siden 1960-årene isolert mange andre cytokininer fra planter, blant annet zeatin fra umodne maiskorn. Også kokosnøttmelk og umodne frukter fra hestekastanje er kjent for sitt høye cytokinin-innhold. Best kjent er virkningen av cytokinin på vevskulturer av plantemateriale. Når parenkymvev, for eksempel fra stengelmarg eller gulrot, dyrkes på et kunstig substrat tilsatt næringsstoffer, fører cytokinintilførsel til celledelinger og dannelse av skudd (stengler og blad), mens et annet plantehormon, auxin, stimulerer rotdannelse. Ved et hensiktsmessig forhold mellom de to hormonene vil man derfor kunne få dannet fullstendige planter fra en slik vevskultur. Cytokinin har på den måten også en effekt på differensieringen hos planter.

Hos hele planter ser det ut til at cytokinin først og fremst blir dannet i rotspisser og derfra transportert i ledningsvevet (vedvevet) til stengelspisser og blad, hvor det har en regulerende rolle i utviklingen av disse organene. I bladene har cytokinin også en annen effekt, idet det forsinker aldringen. Denne prosessen, som blant annet viser seg ved gulning av bladene, går gjerne hurtigst hos blad som skjæres av og derved mister sin tilførsel av cytokinin fra røttene. Hvis et blad pensles med en tynn løsning av cytokinin, holder det seg grønt i lengre tid enn uten slik behandling. Såfremt et avskåret blad får dannet adventivrøtter fra bladstilken, vil cytokinin fra rotspissene ha den samme virkningen på bladet.

Cytokinin spiller også en rolle sammen med auxin ved apikal dominans, selv om mekanismen her ennå ikke er helt oppklart. Det er også uklart hva som er den primære virkningen av cytokininer i planteceller. Mange undersøkelser tyder imidlertid på at de har en effekt på cellens RNA (ribonukleinsyre) og at de stimulerer syntesen av proteiner, spesielt visse typer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg