Tobakksplanter. Prydplanten vingetobakk.

Corel. Begrenset gjenbruk

Tobakksplanter, samlenavn som brukes om 65 arter i planteslekten Nicotiana i søtvierfamilien. De fleste i Amerika. Store, ettårige urter med røde, hvite eller grønngule blomster og store, brede blad som brukes til tobakk.

De to viktigste dyrkningsartene til tobakk er virginia- og bondetobakk. Virginiatobakk, N. tabacum, dyrkes best mellom 45° n.br. og 35° s.br., men plantene trives helt opp til 50° n.br. Den er den mest utbredte av artene og brukes til fremstilling av sigaretter, pipetobakk, sigarer, snus og skrå. Bondetobakk, N. rustica, dyrkes i Sør- og Sentral-Amerika, Nord-Afrika, Midtøsten samt India og Pakistan, og brukes hovedsakelig i vannpiper.

Tobakksdyrkingen foregår ved at unge planter, som har vokst opp av bitte små frø i hagesenger, blir utplantet i lange rader på en omhyggelig bearbeidet mark og hyppet ofte under veksten. For å få store blad kan blomsterknoppene knipes av, og bladene høstes når de begynner å få en lysere farge. På dette stadium er bladene fra noen få cm opp til nesten 1 m lange, alt etter tobakksarten. Innhøstingen kan avsluttes ca. 16–22 uker etter såing, avhengig av været. Tørkingen av de modne bladene foregår vanligvis i en låve med eller uten varme, men kan også foregå i sol, alt etter frøsort, og prosessen tar 1–10 uker. Etter tørking legges bladene i hauger for fermentering eller gjæring, en prosess som forbedrer tobakkens smak. Etter kvalitetssortering buntes som oftest tobakken for salg til oppkjøpere som må tørke tobakken ytterligere før pakking og salg til fabrikker, for fremstilling av tobakksprodukter som sigaretter, pipetobakk, sigarer, snus og skrå. Disse produktene er vanligvis satt sammen av en blanding av forskjellige kvaliteter fra flere land.

I Norge dyrkes vingetobakk, også kalt prydtobakk, N. alata eller N. hybrida, som ettårig prydplante.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.