tobakksplanter

Innhøsting av tobakksblader i Tennessee. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005–2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Tobakksplanter. Prydplanten vingetobakk.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Tobakksplanter er planter i slekten Nicotiana i søtvierfamilien. Det finnes 65 arter tobakksplanter, de fleste i Amerika. Dette er store, ettårige urter med røde, hvite eller grønngule blomster og store, brede blader som brukes til tobakk.

Arter som dyrkes

De to viktigste dyrkningsartene til tobakk er virginiatobakk og bondetobakk. Virginiatobakk (latinsk navn: Nicotiana tabacum) dyrkes best mellom 45° nordlig breddegrad og 35° sørlig breddegrad, men plantene trives helt opp til 50° nordlig bredde. Den er den mest utbredte av artene og brukes til fremstilling av sigaretter, pipetobakk, sigarer, snus og skrå. Bondetobakk (latinsk navn: Nicotiana rustica) dyrkes i Sør-Amerika, Sentral-Amerika, Nord-Afrika, Midtøsten samt India og Pakistan, og brukes hovedsakelig i vannpiper.

Dyrkeprosessen

Tobakksdyrkingen foregår ved at unge planter, som har vokst opp av bitte små frø i hagesenger, blir utplantet i lange rader på en omhyggelig bearbeidet mark og hyppet ofte under veksten. For å få store blad kan blomsterknoppene knipes av, og bladene høstes når de begynner å få en lysere farge. På dette stadiumet er bladene fra noen få centimeter opp til nesten én meter lange, alt etter tobakksarten. Innhøstingen kan avsluttes cirka 16–22 uker etter såing, avhengig av været.

Behandling etter innhøsting

Tørkingen av de modne bladene foregår vanligvis i en låve med eller uten varme, men kan også foregå i sol, alt etter frøsort, og prosessen tar fra én til ti uker. Etter tørking legges bladene i hauger for fermentering eller gjæring, en prosess som forbedrer tobakkens smak.

Etter kvalitetssortering buntes som oftest tobakken for salg til oppkjøpere, som må tørke tobakken ytterligere før pakking og salg til fabrikker, for fremstilling av tobakksprodukter som sigaretter, pipetobakk, sigarer, snus og skrå. Disse produktene er vanligvis satt sammen av en blanding av forskjellige kvaliteter fra flere land.

Tobakksdyrking i Norge

I Norge dyrkes vingetobakk, også kalt prydtobakk (latinske navn: Nicotiana alata eller Nicotiana hybrida), som ettårig prydplante.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg