Tobakk

Innhøsting av tobakksblader i Tennessee. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005–2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Tobakksplanter. Prydplanten vingetobakk.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Tobakksplanter er planter i slekten Nicotiana i søtvierfamilien. Det er mer enn 65 arter i slekta, de fleste i Amerika. Dette er store, ettårige urter med røde, hvite eller grønngule blomster og store, brede blader som brukes til tobakk.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Nicotiana
Beskrevet av
Carl von Linné
Årlig global produksjon
5,9 millioner tonn (2021)

Arter som dyrkes

De to viktigste dyrkningsartene til tobakk er virginiatobakk og bondetobakk. Virginiatobakk (Nicotiana tabacum) dyrkes best mellom 45° nordlig breddegrad og 35° sørlig breddegrad, men plantene trives helt opp til 50° nordlig bredde. Den er den mest utbredte av artene og brukes til fremstilling av sigaretter, pipetobakk, sigarer, snus og skrå. Bondetobakk (Nicotiana rustica) dyrkes blant annet i Sør-Amerika, Sentral-Amerika, Nord-Afrika, Midtøsten, Russland, Vietnam samt India og Pakistan, og brukes hovedsakelig i vannpiper.

Dyrkeprosessen

Tobakksdyrkingen foregår ved at unge planter, som har vokst opp fra de små frøene, blir plantet ut i lange rader på en omhyggelig bearbeidet mark og hyppet ofte under veksten. For å få store blad kan blomsterknoppene knipes av. Bladene høstes når de begynner å få en lysere farge. På dette stadiet er bladene fra noen få centimeter til nesten én meter lange, alt etter tobakksarten. Innhøstingen avsluttes cirka 16 til 22 uker etter såing, avhengig av vær og klima.

Behandling etter innhøsting

Tørking av de modne bladene foregår vanligvis i en låve med eller uten varme, men kan også foregå i sol, alt etter frøsort, og prosessen tar fra én til ti uker. Etter tørking legges bladene i hauger for fermentering eller gjæring, en prosess som forbedrer tobakkens smak.

Etter kvalitetssortering buntes som oftest tobakken for salg til oppkjøpere, som må tørke tobakken ytterligere før pakking og salg til fabrikker, for fremstilling av tobakksprodukter som sigaretter, pipetobakk, sigarer, snus og skrå. Disse produktene er vanligvis satt sammen av en blanding av forskjellige kvaliteter fra flere land.

Tobakksdyrking i Norge

I Norge dyrkes vingetobakk (Nicotiana alata), prydtobakk (Nicotiana x sanderae) og skogtobakk (Nicotiana sylvestris) samt virginiatobakk og bondetobakk som ettårige prydplanter.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

tobakksplanter
Nicotiana
GBIF-ID
2928756

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg