Endoderm er i det tidlige fosterlivet det innerste av de tre primære kimbladene i et embryo. Utsiden av embryoet er dekket av ektoderm. Mellom endo- og ektoderm ligger mesoderm.

Faktaboks

Uttale
endodˈerm
Etymologi
av gresk endo-, ‘indre’ og dermis, ‘hud’
Også kjent som

entoderm

Under den tidlige embryonalutviklingen deler det befruktede egget (zygoten) seg mange ganger og blir til en kuleformet blastula. Endoderm dannes av celler ved en innbuktning fra overflaten av blastula under gastrulasjonen. Betegnelsen benyttes om kimlaget mens dette fortsatt er en vel avgrenset del av embryoet. Hos de fleste dyr dannes det senere et tredje kimblad, en mesoderm, ved innbuktning av endodermale celler. Et unntak er nesledyr, som bare er bygget av endoderm og ektoderm.

Vev og organer som på senere utviklingsstadier kan spores tilbake til endodermen som opphav, kalles endodermale. Eksempler på endodermale strukturer hos dyr er fordøyelseskanalen, lever, bukspyttkjertel, thymus og svømmeblære eller lunger. Endodermale strukturer utfører mange essensielle oppgaver i den voksne organismen, inkludert gassutveksling, fordøyelse, næringsopptak og stoffskifteregulering.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg