mitokondriegenom

Artikkelstart

Mitokondriegenom er et sirkulært DNA i mitokondriene hos eukaryote organismer, og som vanligvis blir nedarvet til avkommet via moren (maternal nedarving). Mitokondrie-DNA (mtDNA) er et dobbelttrådet DNA med opptil ti kopier i hvert mitokondrium. I noen tilfeller er mitokondriegenomet satt sammen av flere sirkulære DNA med forskjellig størrelse, og kan også forekomme i en lineær form. På samme måte som for kloroplastene har mitokondriene prokaryot opprinnelse fra endosymbiose med bakterier (alfa-proteobakterier).

Under evolusjonen har flesteparten av genene i mitokondriene blitt overført til cellekjernen. Hos dyr er mitokondriegenomet lite (11-18 kilobaspar (kbp). Mitokondriegenomet hos menneske har størrelse ca. 16.6 kbp, med 37 kodende gener. Hos planter har mtDNA stor variasjon i størrelse fra 200 til 11000 kilobasepar (kb) med varierende innhold av introner og repeterte sekvenser. Siden mitokondriegenomet nedarves via moren er det blitt brukt til studiet av slektskap via morslinjen, på samme måte som Y-kromosomet i cellekjernen blir brukt i studiet av farslinjen. Hos menneske mener man at flere sykdommer, inkludert flere aldersrelaterte, er koblet til mutasjoner i mitokondregenomet. Cytoplasmatisk hannsterilitet hos planter er en egenskap som kodes av mitokondriegenomet.

Litteratur

  • Psykes, Bryan: The seven daughters of Eve (Evas sju døtre. En fortelling om våre genetiske formødre). Pax Forlag 2006.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg