Sri Lankas befolkning

Artikkelstart

Folketallet på Sri Lanka ble i 2020 beregnet til 22,9 millioner. Landet har de siste årene hatt en synkende befolkningstilvekst.

Befolkning

Befolkningstilveksten var 0,67 prosent i 2020. Fødselsraten har imidlertid vært synkende, og har bidratt til en lavere befolkningstilvekst. Forventet levealder (i 2020) er 81,1 år for kvinner og 74 år for menn.

Befolkningssammensetning

Nesten 75 prosent av befolkningen er singalesere og rundt 18 prosent tamiler. I tillegg finnes cirka 7 prosent moors (en muslimsk folkegruppe med arabiske røtter). Av urbefolkningen, veddanene, er det bare et svært lite antall igjen.

Sri Lankas etniske relasjoner har vært konfliktfylte i perioder. Etter selvstendigheten økte motsetningene mellom singalesere og tamiler, blant annet fordi singaleserne fikk en del fordeler. Det offisielle språket ble singalesisk, og buddhisme ble vedtatt som offisiell statsreligion. Denne situasjonen førte til økt misnøye blant den tamilske minoriteten og en tamilsk radikal bevegelse kalt De tamilske tigrene (LTTE) vokste frem og krevde en selvstendig tamilsk stat. Konflikten mellom singalesere og tamiler førte til borgerkrig i perioden 1983 til 2009. I 2009 erklærte regjeringen at den hadde nedkjempet LTTE.

Befolkningsmønstre

Landets gjennomsnittlige befolkningstetthet er høy, gjennomsnittlig 308,2 innbyggere per kvadratmeter, men den varierer fra over 500 innbyggere per kvadratmeter i den fuktige sørvestdelen av øya til under 60 i enkelte distrikter i øst. Rundt 30 prosent av befolkningen er bosatt i byer, etter stadig fraflytting fra landdistriktene til byene, især til hovedstaden. De største byene er Colombo, Gampaha, Kandy og Galle.

Språk

Offisielle språk er singalesisk og tamil. Også urbefolkningen, veddaene, taler en dialekt av singalesisk, men en del ord av ukjent opprinnelse peker mot et tapt språk. Om lag 74 prosent av befolkningen snakker singalesisk, vel 18 prosent tamil (i nord og øst). Tamildialektene i Sri Lanka er arkaiske og står skriftspråket nærmere enn dialektene i Tamil Nadu i India. Engelsk brukes i administrasjonen. Det anslås at ti prosent av befolkningen behersker engelsk.

Religion

Cirka 70 prosent av befolkningen (vesentlig singalesere) på Sri Lanka er buddhister og tilhører theravada-skolen, cirka 16 prosent (vesentlig tamiler) er hinduer, cirka 7,5 prosent er kristne (derav rundt tre fjerdedeler katolske) og cirka 8 prosent er muslimer.

Buddhismen oppfattes som en grunnleggende del av den nasjonale singalesiske kultur. Det finnes rundt 6000 klostre og 30 000 munker og noviser. Enkelte religiøse sentra samler troende fra alle øyas religioner, for eksempel blir det valfartet til fjellet Adam's Peak der Buddha (eller Adam, eller Shiva) skal ha etterlatt sitt fotspor i stein, og til senteret for den ekstatiske kulten av guden Kataragama på sørøstkysten.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg