Folketallet på Sri Lanka ble i 2014 (I følge FNs befolkningsstatistikk) beregnet til 21,44 mill. Landet har de siste årene hatt en synkende befolkningstilvekst.

Befolkningstilveksten var 0,8 % i 2014. Fødselsraten har imidlertid vært synkende (fra 24,8 ‰ i 1984 til 16,6 ‰ i 2013), og har bidratt til en lavere befolkningstilvekst. Forventet levealder (i perioden 2010-2014) var for kvinner 77,4 år og for menn 71,1 år.

Nesten 3/4 av befolkningen er singalesere og ca. 18 % tamiler. I tillegg finnes ca 7 % moors (en muslims folkegruppe med muslimsk med arabiske røtter). Av urbefolkningen, veddanene, er det bare et svært lite antall igjen. Særlig etter uavhengigheten i 1947 har motsetningene mellom tamilene og singaleserne tilspisset seg, og i løpet av 1980-årene utviklet dette seg til en åpen konflikt, som medførte betydelige tap av menneskeliv på begge sider.

Landets gjennomsnittlige befolkningstetthet er høy, 308,2 innb. per km2, men varierer fra over 500 innb. per km2 i den fuktige sørvestdelen av øya til under 60 i enkelte distrikter i øst. Ca. 30 % er bosatt i byer, etter stadig fraflytting fra landdistriktene til byene, især til hovedstaden. De største byene er Colombo, Gampaha, Kandy og Galle.

Offisielle språk er singalesisk og tamil. Også urbefolkningen, veddaene, taler en dialekt av singalesisk, men en del ord av ukjent opprinnelse peker mot et tapt språk. Om lag 74 % av befolkningen snakker singalesisk, vel 18 % tamil (i nord og øst). Tamildialektene i Sri Lanka er arkaiske og står skriftspråket nærmere enn dialektene i Tamil Nadu i India. Engelsk brukes i administrasjonen. Det anslås at 10 % av befolkningen behersker engelsk.

Ca. 70 % av befolkningen (vesentlig singalesere) på Sri Lanka er buddhister og tilhører theravada-skolen, ca. 16 % (vesentlig tamiler) er hinduer, ca. 7,5 % er kristne (derav ca. tre fjerdedeler katolske) og ca. 8 % er muslimer. Buddhismen oppfattes som en grunnleggende del av den nasjonale singalesiske kultur. Det finnes ca. 6000 klostre og 30 000 munker og noviser. Enkelte religiøse sentra samler troende fra alle øyas religioner, f.eks. blir det valfartet til fjellet Adam's Peak der Buddha (eller Adam, eller Shiva) skal ha etterlatt sitt fotspor i stein, og til senteret for den ekstatiske kulten av guden Kataragama på sørøstkysten.

  Foreslå endringer i tekst

  Foreslå bilder til artikkelen

  Kommentarer

  Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

  Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

  Du må være logget inn for å kommentere.