Folketallet på Sri Lanka ble i 2017 beregnet til 22,4 millioner. Landet har de siste årene hatt en synkende befolkningstilvekst.

Befolkningstilveksten var 0,76 prosent i 2017. Fødselsraten har imidlertid vært synkende, og har bidratt til en lavere befolkningstilvekst. Forventet levealder (i 2017) er 80,6 år for kvinner og 73,5 år for menn.

Nesten 75 prosent av befolkningen er singalesere og rundt 18 prosent tamiler. I tillegg finnes cirka 7 prosent moors (en muslimsk folkegruppe med arabiske røtter). Av urbefolkningen, veddanene, er det bare et svært lite antall igjen.

Sri Lankas etniske relasjoner har vært konfliktfylte i perioder. Etter selvstendigheten økte motsetningene mellom singalesere og tamiler, blant annet fordi singaleserne fikk en del fordeler. Det offisielle språket ble singalesisk, og buddhisme ble vedtatt som offisiell statsreligion. Denne situasjonen førte til økt misnøye blant den tamilske minoriteten og en tamilsk radikal bevegelse kalt De tamilske tigrene (LTTE) vokste frem og krevde en selvstendig tamilsk stat. Konflikten mellom singalesere og tamiler førte til borgerkrig i perioden 1983-2009. I 2009 erklærte regjeringen at den hadde nedkjempet LTTE.

Landets gjennomsnittlige befolkningstetthet er høy, gjennomsnittlig 308,2 innbyggere per km2, men den varierer fra over 500 innbyggere per km2 i den fuktige sørvestdelen av øya til under 60 i enkelte distrikter i øst. Rundt 30 prosent av befolkningen er bosatt i byer, etter stadig fraflytting fra landdistriktene til byene, især til hovedstaden. De største byene er Colombo, Gampaha, Kandy  og Galle.

Offisielle språk er singalesisk  og tamil. Også urbefolkningen, veddaene, taler en dialekt av singalesisk, men en del ord av ukjent opprinnelse peker mot et tapt språk. Om lag 74 prosent av befolkningen snakker singalesisk, vel 18 prosent tamil (i nord og øst). Tamildialektene i Sri Lanka er arkaiske og står skriftspråket nærmere enn dialektene i Tamil Nadu i India. Engelsk brukes i administrasjonen. Det anslås at ti prosent av befolkningen behersker engelsk.

Cirka 70 prosent av befolkningen (vesentlig singalesere) på Sri Lanka er buddhister og tilhører theravada-skolen, cirka 16 prosent (vesentlig tamiler) er hinduer, cirka 7,5 prosent er kristne (derav rundt tre fjerdedeler katolske) og cirka 8 prosent er muslimer.

Buddhismen oppfattes som en grunnleggende del av den nasjonale singalesiske kultur. Det finnes rundt 6000 klostre og 30 000 munker og noviser. Enkelte religiøse sentra samler troende fra alle øyas religioner, for eksempel blir det valfartet til fjellet Adam's Peak der Buddha (eller Adam, eller Shiva) skal ha etterlatt sitt fotspor i stein, og til senteret for den ekstatiske kulten av guden Kataragama på sørøstkysten.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.