Thaipusam i Malaysia i 2019. Av /Shutterstock. Begrenset gjenbruk

thaipusam

Thaipusam i Kuala Lumpur i 2020
Av .

Artikkelstart

Thaipusam er en tamilsk hindufestival som feires i India og Sri Lanka, og over hele verden der tamiler fra India eller Sri Lanka har bosatt seg. Den feires på fullmånedagen i den tamilske måneden thai (januar–februar) og er mange steder den viktigste tamilske hindufestivalen som feires i det offentlig rom.

Ordet thai betyr tiende og refererer til den tiende måneden i den tamilske kalenderen. Pusam refererer til fullmånedagen, dagen da månen skinner sterkest.

Festivalen er tilegnet guden Murugan, en ung krigergud som er tamilenes hovedgud.

Feiringen

Thaipusam feires hovedsakelig i templer, men markeres også mange steder med store prosesjoner. Mest kjent er hinduenes thaipusam-prosesjoner i Malaysia, som vanligvis har over en million deltakere, og Mauritius, dere flere hundre tusen deltar. Bønn, løfter (vrat) og askese preger festivalen og prosesjonen, sammen med fargerik pynting, i tillegg til glede og stolthet over egen identitet og tradisjon.

Kavadi

Kavadi med nåler og piercinger.
Kavadi
Av /Shutterstock.

I prosesjonen bærer mange av deltakerne kavadi. Kavadi er en seremoniell offerhandling, der den praktiserende bærer på noe tungt, en byrde. Det kan være en krukke med melk på hodet, eller en skål med brennende kamfer båret foran brystet, eller en D-formet stokk pyntet med påfugl-fjær på skuldrene. I tillegg bruker mange kroker som gjennomtrenger huden og er festet i snorer, og små spyd som gjennomtrenger tungen. Noen bruker tunge kavadier som balanseres ved at tau festes med kroker i huden til den som bærer den.

Thaipusam-prosesjoner i Malaysia er berømt for sine dekorerte og i noen tilfeller ekstremt tunge kavadier. Bruken av kavadi er selve kjennetegnet på thaipusam-festivalen, selv om kavadi brukes også i andre festivaler til Murugan, slik som årlige tempelfestivaler.

Myten om Murugan

Thaipusam-feiringen er tilegnet Murugan, en ung krigergud som er tamilenes hovedgud. I mytene om ham rir han på en påfugl, og påfuglfjær brukes under feiringen.
Murugan
Av /Shutterstock.

Festivalen feirer guden Murugans seier over det onde, hans mot, styrke og skjønnhet og hans evne til å gi tilbederne belønninger. Murugan er sønn av Shiva og gudinnen Shakti. Thaipusam var dagen Murugan kom til syne for tilbederne plassert på ridedyret sitt, en påfugl. Fortellingen som ligger til grunn handler om en gang gudene (devaene) ble plaget av onde makter (asuraene). Gudene ba Shiva om hjelp. Shiva sendte da sin sønn Murugan for å overvinne asuraene. Etter at han hadde fullført oppgaven, fikk tilbederne hans en visjon av ham sittende på en vogn, med en gyllent spyd (vel) og pyntet med edelsteiner.

På thaipusam blir en festivalstatue av Murugan pyntet på denne måten og plassert på en dekorert vogn som så blir trukket i en prosesjon. Prosesjonen forflytter seg så til et Murugan tempel som er målet for prosesjonen. Thaipusam-prosesjonen til Murugan-templet i Palani i Tamil Nadu er modell for thaipusam-prosesjonen i resten av verden. Murugan er den som utdeler belønninger til tilbederne, og noen av dem som har fått ønsker oppfylt, beviser sin takknemlighet ved å utføre askese på thaipusam-dagen. Slik askese er først og fremst å bære kavadi.

Den store entusiasmen blant hinduer i noen land rundt feiringen av thaipusam, med prosesjoner med mange hundre tusen deltakere peker på en mobilisering rundt tamilsk hindu-identitet såvel som en bredere hindu-mobilisering.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg