svart hull

Denne kunstneriske fremstillingen viser hvordan en stjerne rives i filler når den kom for nærme et supermassivt svart hull. En akkresjonsskive formes.
Av /NASA's Goddard Space Flight Center.

Svart hull er betegnelse på områder i verdensrommet hvor gravitasjonskreftene er så sterke at ikke noe kan unnslippe, selv ikke lys. Et svart hull dannes ved at et legeme, for eksempel en stor stjerne, faller sammen i en kollaps slik at all massen blir samlet praktisk talt i ett punkt, en såkalt singularitet.

Faktaboks

Også kjent som

sorte hull

Singulariteten omgir seg med et enormt gravitasjonsfelt som avtar utover. Ut til en viss avstand, kalt den kritiske radius eller Schwarzschild-radius, er gravitasjonen så sterk at ikke noe kan unnslippe. Hvis et legeme eller et foton skulle komme innenfor denne avstanden, vil det være fortapt og raskt bli trukket inn til massen i singulariteten. Gravitasjonsfeltet like utenfor det svarte hullet er også sterkt, men det er her mulig å unnslippe.

Størrelsen på et svart hull er proporsjonal med massen samlet i singulariteten. For et svart hull som er dannet ved kollaps av en stjerne med ti ganger Solens masse, er størrelsen (den kritiske radius) lik 30 kilometer.

Observasjoner

Det første bildet av et svart hull. Bildet viser det supermassive svarte hullet i sentrum av galaksen M87. Glødende gass lyser opp rundt det svarte hullet. Bildet ble offentliggjort 10. april 2019, og er resultat av et internasjonalt samarbeid.
Av .
Lisens: CC BY 4.0

Den 10. april 2019 publiserte forskere fra The Event Horizon Telescope (EHT) det første direkte visuelle beviset på et supermassivt svart hull.

Det første objektet som de fleste astronomer ble enige om at måtte være et svart hull, finnes i stjernebildet Svanen. Det er et dobbeltstjernesystem hvor man bare observerer den ene komponenten. Fra denne strømmer det gass over mot det svarte hullet. Før gassen forsvinner inn i det svarte hullet, blir den så oppvarmet at den sender ut røntgenstråler. Denne røntgenkilden har fått navnet Cygnus X-1.

Mange observasjoner gir klare indikasjoner på at svarte hull med en masse på opptil flere milliarder ganger Solens masse finnes i de sentrale områdene av de fleste galakser. Disse kalles supermassive svarte hull. Det er også sterke indikasjoner på at et supermassivt svart hull med omtrent fire millioner ganger Solens masse finnes i midten av vår egen galakse Melkeveien. Dette svarte hullet kalles Sagittarius A* og befinner seg i stjernebildet Skytten.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg