supermassivt svart hull

Supermassivt svart hull er den største typen av svarte hull, og de har en masse fra noen hundre tusen opp til flere milliarder ganger Solens masse.

Faktaboks

Også kjent som

Supermassivt sort hull

Slike svarte hull befinner seg i sentrum av mange spiralgalakser. Senere forskning antyder at de er til stede i de aller fleste massive galakser, inkludert vår egen galakse Melkeveien.

Dannelse

Det finnes flere hypoteser om hvordan supermassive svarte hull dannes, som tar utgangspunkt i det vi vet om dannelsen av vanlige svarte hull fra døende, massive stjerner, samt kunnskapen om at svarte hull kan ta til seg mer materie fra omgivelsene (se akkresjonsskive).

En hypotese går ut på at supermassive svarte hull dannes fra store, kollapsende gasskyer tidlig i dannelsen av en galakse. En annen hypotese er at et vanlig svart hull som dannes fra en stjerne konsumerer enorme mengder materiale over lang tid, og dermed vokser til å bli supermassivt. Andre hypoteser beskriver sammensmelting av mindre svart hull som dannes fra en tett ansamling av stjerner.

Det supermassive svarte hullet i sentrum av Melkeveien

Vår egen galakse Melkeveien er også vert for et supermassivt svarte hull, Sagittarius A*. Det har en masse på omkring 4 millioner ganger solens masse, og ligger 25000 lysår unna vårt solsystem.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg