bevegelsesmengde

Bevegelsesmengden av utskutt gass fra en rakett gir raketten samme bevegelsesmengde i motsatt retning.
Av .

Artikkelstart

Bevegelsesmengde, produktet av masse og fart i fysikken. Bevegelsesmengden er en vektor med samme retning som hastigheten.

Faktaboks

Også kjent som
også kalt massefart

Hvis en gjenstand støter mot en annen gjenstand, vil begge gjenstandene endre sin fart, men summen av deres bevegelsesmengder vil være den samme etter støtet som før.

Når en kule skytes med stor fart ut av et gevær, får geværet en liten fart bakover, rekyl, og masse ganger fart for geværet er like stor som masse ganger fart for kulen, men har motsatt retning.

Bevegelsesmengden av utskutt gass fra en rakett gir raketten samme bevegelsesmengde i motsatt retning. Det er rekylkraften som akselererer opp raketten. En rakett vil derfor fungere minst like godt i lufttomt rom ute i verdensrommet som i jordas atmosfære.

Bevegelsesmengde er et viktig begrep i fysikken, se bevaringslovene.

Newtons 2. lov kan formuleres: Kraft er endring av bevegelsesmengde per sekund. Det betyr at hvis summen av kreftene på et fysisk system (som kan bestå at ett eller flere legemer) er null, vil systemet ha konstant bevegelsesmengde. Dette er bevaringsloven for bevegelsesmengde.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg