gravitasjonsfelt

Illustrasjon av gravitasjonsfeltet rundt Jorda. Feltet peker innover mot Jordas sentrum og feltstyrken avtar når avstanden til Jorda øker.

Artikkelstart

Gravitasjonsfelt er et område der det virker en gravitasjonskraft på gjenstander.

Faktaboks

Uttale
gravitasjˈonsfelt

Mange krefter er kontaktkrefter, det vil si at de er bundet til skyve- eller trekkvirkning på de gjenstandene det gjelder. I et gravitasjonsfelt virker kreftene på avstand, uten berøring; slike krefter er fjernkrefter.

Alle legemer omgir seg med et gravitasjonsfelt. Feltet øker lineært med massen til legemet og styrken av feltet avtar raskt med økende avstand fra gjenstanden, slik gravitasjonen er beskrevet matematisk av Isaac Newton.

Gravitasjonsfeltet i Newtonsk teori

Styrken på gravitasjonsfeltet, g, som omgir en masse M er ifølge Newtons gravitasjonslov gitt ved

\[g = \frac{\gamma M}{r^2}\]

Her er \(\gamma\) Newtons gravitasjonskonstant (se gravitasjon) og \(r\) er avstanden fra massen M. Retningen til gravitasjonsfeltet er innover mot massen M. Feltstyrken g samsvarer med tyngdeakselerasjonen.

Eksempel: Nær jordoverflaten er Jordens gravitasjonskraft på et lodd på ett kilogram lik 9,8 newton (N). (Dette er tyngden av loddet.) 6000 km fra jordoverflaten er kraften på loddet bare 2,5 N, og i en avstand lik Månens avstand fra Jorden er kraften lik 0,0027 N.

Relativitetsteori

Newtons teori gir en svært god tilnærming til de reelle gravitasjonskreftene på Jorda og i solsystemet. Imidlertid gir Albert Einsteins generelle relativitetsteori en enda mer presis beskrivelse av gravitasjon.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg