Karl Schwarzschild

Faktaboks

Karl Schwarzschild
Uttale
ʃvˈartsʃilt
Født
9. oktober 1873, Frankfurt, Tyskland
Død
11. mai 1916, Potsdam, Tyskland
Karl Schwarzschild.

Artikkelstart

Karl Schwarzschild var en tysk astronom som gav bidrag til de fleste områder av astronomien, både innen observasjon og teoretisk fysikk. Schwarzschild er mest kjent for sine bidrag til relativitetsteorien.

Bidrag til relativitetsteorien

Schwarzschild hadde flere bidrag til relativitetsteorien. Blant annet fant han den første eksakte løsningen av Albert Einsteins feltligninger, som danner grunnlaget for teorien for svarte hull. Schwarzschild publiserte løsningen mens han var i den tyske hæren i Russland i 1916, det samme året som Einstein presenterte sin generelle relativitetsteori. Schwarzschilds arbeid introduserte et viktig teoretisk konsept som i dag kalles Schwarzschild-radius. Den enkleste formen for sort hull kalles Schwarzschild svart hull. Dette er svarte hull som ikke roterer og som ikke har elektrisk ladning.

Arbeid med stjerner og Solen

Schwarzschild utviklet også en metode for å måle en stjernes lysstyrke fra fotografier ved å sammenligne stjernens visuelle og fotografiske størrelsesklasser, den såkalte fargeindeksen.

Han studerte også energitransport i Solen, og er i tillegg kjent for sine arbeider innen geometrisk optikk, stjernenes egenbevegelse og stellarstatistikk.

Karl Schwarzschild-observatoriet som ble grunnlagt i Tautenburg i Tyskland i 1960, er oppkalt etter Schwarzschild.

Han ble direktør for Potsdam-observatoriet i 1909. Sønnen Martin Schwarzschild var også astronom.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg