Karl Schwarzschild.

Karl Schwarzschild av Ukjent. Falt i det fri (Public domain)

Karl Schwarzschild var en tysk astronom som gav bidrag til de fleste områder av astronomien, både innen observasjon og teoretisk fysikk. Schwarzschild er mest kjent for sine bidrag til relativitetsteorien.

Schwarzschild hadde flere bidrag til relativitetsteorien. Blant annet fant han den første eksakte løsningen av Albert Einsteins feltligninger, som danner grunnlaget for teorien for sorte hull. Schwarzschild publiserte løsningen mens han var i den tyske hæren i Russland i 1916, det samme året som Einstein presenterte sin generelle relativitetsteori. Schwarzschilds arbeid introduserte et viktig teoretisk konsept som i dag kalles Schwarzschild-radius.  Den enkleste formen for sort hull kalles Schwarzschild sort hull. Dette er sorte hull som ikke roterer og som ikke har elektrisk ladning, 

Schwarzschild utviklet også en metode for å måle en stjernes lysstyrke fra fotografier ved å sammenligne stjernens visuelle og fotografiske størrelsesklasser, den såkalte fargeindeksen.

Han studerte også energitransport i Solen, og er i tillegg kjent for sine arbeider innen geometrisk optikk, stjernenes egenbevegelse og stellarstatistikk.

Karl Schwarzschild-observatoriet som ble grunnlagt i Tautenburg i Tyskland i 1960, er oppkalt etter Schwarzschild.

Han ble direktør for Potsdam-observatoriet i 1909. Sønnen Martin Schwarzschild var også astronom.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.