surucucú

Av .

Surucucú, reptilart i hoggormfamilien, i underfamilien gruveslanger. Den kan bli over 3 meter lang og er Amerikas lengste og verdens nest lengste giftslange. Slangen holder oftest byttet fast når den har bitt det. Giften er middels sterk, men pumpes inn i offeret i store doser. Den hører til samme underfamilie som klapperslangene, men har bare en rudimentær rangle som ikke gir lyd. Den er den eneste av Amerikas gruveslanger som er eggleggende. Den er utbredt i det nordlige Sør-Amerika.

Faktaboks

Etymologi
brasiliansk
Også kjent som
amerikansk engelsk bushmaster
latin Lachesis muta

Beskrivelse

Den største av alle hoggormer og den lengste giftslange i Amerika, med en totallengde på 2–3 meter og en rekordnotering på 3,65 meter. Vekten er vanligvis 3–5 kilogram. Kroppen er sylindrisk og middels tykk med kort hale. Hodet er bredt og nakken smal. Grunnfargen er gulaktig, grålig eller rødlig med mørke flekker på ryggen. Flekkene er trekantet med et lyst sentrum. Mange individer har en mørk stripe fra øyet til munnviken.

Habitat

Arten lever i tropiske skoger med mye nedbør og temperaturer over 24 grader C. Den kan også opptre i åpne områder nær skog og i hogstflater. Mesteparten av tiden tilbringes på bakken, og den er mest aktiv i skumringen eller i mørket. Høydegrensen ligger på 1000 meter over havet.

Utbredelse

Surucucú finnes i ekvatoriale skoger i Sør-Amerika: Brasil, det nordlige Bolivia, det nordlige Peru, det østlige Ecuador, Colombia, øst og sør i Venezuela, Guyana, Surinam, Fransk Guyana, samt på øya Trinidad i Trinidad og Tobago.

Status

Arten regnes ikke som truet, men underarten Lachesis muta rhombeata i den atlantiske regnskogen i Brasil er oppført som sårbar på IUCNs liste på grunn av habitatødeleggelse.

Føde

Den er en bakholdsjeger, som hovedsakelig lever av mus og rotter. Stundom kan den også fange fugler, reptiler og amfibier. Slangen holder oftest byttet fast når den har bitt det. Når den føler seg truet, vibrerer den kraftig med halen, men den mangler rangle slik som de beslektede klapperslangene, og det produseres derfor ikke lyd.

Reproduksjon

Arten er solitær med unntak av i paringstiden. Surucucú er den eneste eggleggende gruveslangen i Amerika. Hunnen legger 5–19 egg, gjerne i underjordiske ganger gravd ut av gnagere. Eggene voktes av hunnen, som ikke spiser, og bare forlater eggene i noen korte øyeblikk for å drikke. Ungene klekkes etter 60–79 døgn, og de er 30–50 centimeter lange ved klekkingen. Små unger har sterkt fargede oransje eller gule haletipper som de bruker for å lokke til seg et bytte, Det voksne fargemønsteret utvikler seg når de er 1–2 år gamle. De blir kjønnsmodne når der 4 år gamle.

Gift

Arten produserer et stort volum gift. Giften påvirker sirkulasjonssystemet. og det er høy dødelighet blant mennesker som blir bitt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg