gruveslanger

Artikkelstart

Gruveslanger er en underfamilie av reptiler i hoggormfamilen, underorden slanger. Det er beskrevet 252 arter, fordelt på 21 slekter, hvorav to tredeler finnes i Amerika. De øvrige er utbredt i Asia og det østlige Europa.

Faktaboks

Også kjent som
gruvehoggormer
gropvipere
Crotalidae

Gruveslangene har fått sitt navn på grunn av en dyp gruve (grop) på hver side av hodet mellom øynene og neseborene. I disse gruvene ligger åpninger for svært følsomme sanseorganer som registrerer varmestråling. De fleste gruveslangene er nattaktive bakholdsjegere, men med sine varmefølsomme sanseorganer kan de lett registrere varmblodige byttedyr med stor nøyaktighet i mørket. De registrerer byttedyrets avstand, retning og størrelse ved hjelp av disse organene.

De fleste gruveslangene føder levende unger. Et unntak er den amerikanske slekten Lachesis og noen asiatiske arter, som legger egg.

Flere gruveslanger regnes blant de farligste giftslangene, og omfatter blant annet klapperslangene, lanseslangene og mokasinslangene i Amerika. Til denne underfamilien hører også surucucú eller bushmaster, den lengste giftslange på den vestlige halvkule med en totallengde som kan overskride 3,5 meter.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg