konkret

Konkret betyr virkelig eller håndgripelig. Konkret beskriver noe man erkjenne gjennom sansene, og som kan fremtre som en enkeltting eller enkeltperson. Konkret er det motsatte av abstrakt.

Faktaboks

uttale:
konkrˈet
etymologi:
fra latin concretus ‘sammenvokst’, avledet av concrescere ‘vokse sammen’

Språkvitenskap

Innen språkvitenskapen betegner konkret noe som enkeltting, og ikke som egenskap, handling eller tilstand. Et konkret er et substantiv med konkret betydning. Substantivet smil er et konkret, mens lykke er det motsatte, det er et abstrakt.

Tekst, musikk, kunst

Konkret poesi utnytter typografiske og grafiske virkemidler for å fremstille teksten i en bestemt visuell form. Diktet 'Easter Wings' av George Herbert, trykt sidelengs på motstående sider slik at linjene skal forestille engler som flyr med utstrakte vinger.
Av .

Konkret tekst, musikk eller kunst preges av virkemidler som gir den håndgripelige egenskaper. For eksempel utnytter konkret poesi typografiske og grafiske virkemidler for å fremstille teksten i en bestemt visuell form. Konkret musikk bruker dagliglivets virkelige lyder som støy og stemmer, og behandler disse elektronisk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg