Egennavn er navn på noe, for eksempel mennesker eller dyr (Tor, Inger, Pusur), steder (Agder, Liverpool, Pentagon) eller andre ting (Mercedes-Benz, Store norske leksikon, En midtsommernatts drøm), som vanligvis kan identifiseres som et bestemt eksemplar eller noe eget og unikt.

Faktaboks

Uttale

'egennavn

Etymologi
oversettelse av det latinske nomen proprium
Også kjent som

særnavn

Egennavn er en type substantiv og skrives med stor forbokstav, i motsetning til fellesnavn, som vanligvis er navn på noe generelt og som skrives med liten forbokstav.

Overganger mellom egennavn og fellesnavn forekommer, og i prosessen endres gjerne ordet fra å ha stor forbokstav til liten. Dette skjer spesielt med merkevarer, som for eksempel «potetgull», som tidligere var et egennavn. Det kan også skje med personnavn, slik at vi i dag kan snakke om «en casanova» med liten forbokstav, som har navn etter den virkelige personen Casanova.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg