stjertand

Stjertand i Bjørvika i Oslo
Stjertand
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Stjertand er en fugleart i andefamilien. Den kjennes ved at den midtre halefjæren hos hannen er forlenget til en lang spiss, som også finnes mindre utpreget hos hunnen. Arten har flere dialektnavn på norsk, blant annet spissand, piland, spirånn med flere.

Faktaboks

også kjent som:
Anas acuta

Kjennetegn

Hunnen veier 600–900 gram, mens hannen veier 700–1200 gram, noe som er litt mindre enn stokkand. Hannen i praktdrakt har mørkebrunt hode og lang hals med hvit forside som fortsetter til helt hvit underside. Oversiden er grå, svart- og hvitspraglet. Hunnen er jevnt brungrå spraglet med lys buk.

Utbredelse og levevis

Stjertanda er hekkefugl i nordlige områder rundt hele Jorden, hos oss mest vanlig i Nord-Norge, men også spredt ved fjellvann i Sør-Norge.

Reiret plasseres på bakken nær vann. De 7–9 eggene ruges av hunnen i 22–24 dager. Ungene blir flygedyktige etter cirka 6 uker.

Arten er trekkfugl, og norske fugler overvintrer trolig mest fra Vest-Europa til Vest-Afrika.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg