Henrik Wergelandsgate 35, Bergen

Henrik Wergelands gate 35, bygget av Selskapet til Arbeiderboligers opførelse i Bergen AS i 1854

Henrik Wergelandsgate 35, Bergen
Lisens: CC BY NC SA 3.0

sosial boligbygging i Norge 1850-1900 er boligbygging som skal sikre befolkningen en god bolig til en akseptabel pris. Sosial boligbygging skiller seg fra det frie boligmarkedet ved å regulere pris, kvalitet og omsetning. Den skal også sikre at ressurser i boligsektoren ivaretas på en for samfunnet økonomisk, kvalitetsmessig og miljømessig god måte. I tidsperioden 1850 til 1900 var filantropiske prosjekter det viktigste forsøket på slik boligbygging.

Industrialisering og tilflytting til byene forandret bolig- og levekårene i Norge dramatisk. Liberalismens krav om næringsfrihet medførte svært få reguleringer av arbeidsforhold og boligbygging. Tilflyttingen til byene førte til trangboddhet og usunne boligforhold. Det ble et klarere skille mellom bolig og arbeidsplass. I denne perioden bygget industribedrifter fortsatt boliger til sine arbeidere, men etter hvert vokser det frem en gårdeierklasse som bygget kaserner med boliger for utleie.

I Oslo kan Grünerløkka stå som det fremste eksemplet på slike arbeiderboliger. Utenfor bygrensene og murtvangen kunne arbeidsfolk fortsatt bygge sine egne småhus i tre, med Kampen, Rodeløkka og Vålerenga som typiske eksempler i Oslo. I mindre byer bygde ofte håndverkere og handelsmenn boliger for utleie knyttet til egne eiendommer.

Trangboddhet og helsefarlige boligforhold

Bakgård Grünerløkka
Trangboddhet og helsefarlige boforhold førte til koleraepidemier midt på 1800-tallet. Bygårdene på bildet er fra 1890-årene. Bildet er tatt på starten av 1970-tallet.
Bakgård Grünerløkka
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Arbeidsfolk klumpet seg sammen i byenes leiegårder og i forstedene i nærheten av fabrikkene. De manglet både vannforsyning og renovasjon. Tilstanden i arbeiderstrøkene i de større byene ble etter hvert uholdbar. De usunne forholdene førte til sykdom og koleraepidemierepidemier som etter hvert også truet borgerskapet. De elendige boligforholdene i Christiania ble dokumentert i en større undersøkelse av professor i hygiene og bakteriologi Axel Holst (1860–1931). Hans anbefaling gikk blant annet ut på at hver voksen person skulle kunne disponere 15 kubikkmeter luft, som kan innebære et rom på 6 kvadratmeter med en takhøyde på 2,5 meter.

Filantropiske prosjekter

Arbeiderbolig tegnet av slottsarkitekt Hans Ditlev Franciscus Linstow i 1851
.
Ruseløkkveien 60
Ruseløkkveien 60 i Oslo, bygget av av Aktieselskabet af 1851 til Anskaffelse av Arbeiderboliger i Christiania. Står fortsatt i dag.
Ruseløkkveien 60
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Borgerskapets svar ble enkeltstående filantropiske tiltak og selskaper som bygget boliger for arbeiderklassen, uten at dette rokket stort ved de elendige boligforholdene. Disse byggene hadde en høyere teknisk standard og lavere utnyttelse med bedre uterom enn den rene spekulative bebyggelsen, men befolkningstettheten var like høy. Det ble også her krevd en økonomisk avkastning, og husleiene kunne overstige vanlig «markedsleie». I følge Erling Annaniassen var det «hovedsakelig godt betalte fagarbeidere som ble 'filantropiske' leieboere».

Eksempler på kjente filantropiske boligprosjekter er:

  • slottsarkitekt Franz Linstows forslag til typehus fra 1851
  • Aktieselskapet af 1851 til Anskaffelse av Arbeiderboliger i Christiania med prosjektene Møllergata 11, nå revet, Toftes gate 25 og Ruseløkkveien 60 i Oslo
  • Henrik Wergelands gate 35 i Bergen, bygget av Selskapet til oppførelse av Arbeiderboliger i Bergen AS
  • Kalvskinnet arbeiderboliger, Sverresgate 8, i Trondheim bygget av Interesseselskabet Arbeiderboligen på Kalvskinnet

Bedriftseiere bygget arbeiderboliger for å sikre kvalifisert arbeidskraft, slik som Sagveien 8. Huset ble oppført av Halvor Schau for Nedre Vøien Spinderi i 1848.

Kooperative forbilder fra utlandet

I siste halvdel av 1800-tallet ble det også gjort forsøk på å etablere kooperative selvbyggerlag. En viktig inspirasjonskilde var den filantropiske skotske bedriftseieren Robert Owen, med New Lamark bomullsspinneriet i Skottland fra tidlig 1800-tallet som mønster. Christiania Arbeidersamfund reiste boligsaken og fremmet en resolusjon i 1865. «Her dukket tanken om kooperative byggelag opp for første gang i norsk historie», skrev Erling Annaniassen. Hovedtanken var at arbeiderne skulle eie sine egne småhus i form av hagebyer. Denne bebyggelses- og eieformen ble for dyr for den vanlige arbeider. Hageby eller leiekaserner ble et avgjørende boligpolitisk tema i tiden.

Kristianiakrakket

Tiden fram mot århundreskiftet var preget av høykonjunktur, omfattende boligbygging i Kristiania og aksjespekulasjoner. I 1899 gikk det hele over ende. Børsen raste, banker gikk konkurs, og «boligboblen» sprakk. Private utbyggere gikk konkurs eller forlot markedet. Boligbyggingen stoppet helt opp. «Kristianiakrakket» er blitt et begrep i den boligpolitiske debatten. Bedrifter og folk flyttet ut, og skatteinntektene sank. Det ble ikke noen ny fart på boligbyggingen før kommunen tok initiativ et tiår ut i det nye århundret.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Erling Annaniassen: Hvor Nr. 13 ikke er. Boligsamvirkets historie i Norge Bind 1 (1991). Gyldendal Norsk Forlag.
  • Erling Annaniassen: Nå bygger vi den nye tid. Boligsamvirkets historie i Norge Bind 2 (1996). Exil Forlag.
  • Erling Annaniassen: Tidene skifter. Boligsamvirkets historie i Norge Bind 3 (1996). Exil Forlag.
  • Tore Brantenberg (1996): Sosial boligbygging i Norge 1740 – 1990. Ad Notam Gyldendal og Husbanken.
  • Jon Guttu (2003): Den gode boligen, Fagfolks oppfatning av boligkvalitet gjennom 50 år. Arkitekthøgskolen i Oslo.
  • Johan-Ditlef Martens og Ketil Moe: Hva er en god bolig? (2018). Universitetsforlaget
  • Johan-Ditlef Martens og Ketil Moe: Hva koster en god bolig? (2021). Fagbokforlaget
  • Sørvoll Jardar: Norsk boligpolitikk i forandring 1970-2010. Norsk institutt for forskning om oppvekst, velferd og aldring, NOVA. Rapport 16/11 (2011).
  • Sørvoll Jardar: Husbanken og boligpolitikken 1996-2021. (2021). Cappelen Damm Akademisk

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg