Faktaboks

Robert Owen
Uttale
ˈouin
Født
1771
Død
1858

Robert Owen

.
Lisens: fri

Robert Owen var en britisk sosialreformator og industrieier.

19 år gammel ble Owen direktør for et bomullsspinneri i Wales. I 1800 grunnla han sammen med sin svigerfar en fabrikk i New Lanark utenfor Glasgow og ble en rik mann. Pengene sine benyttet han til sosiale reformer. Målet hans var å støpe om samfunnet i kommunistisk ånd og å gjøre New Lanark til et mønster på en industriby. Ved mislykte eksperimenter i perioden 1824–1827 i USA (New Harmony) tapte han størstedelen av formuen. I 1830–1832 gjorde han i London et forsøk på å opprette en slags kooperativ arbeidsbørs for utveksling av arbeidsanvisninger gjennom en varebank. Senere stiftet han en internasjonal forening for fred og sosiale reformer.

Owens innflytelse var svært stor. Han ble opphavsmann til den kooperative bevegelse og til det planmessige arbeid for sosiale velferdsinnretninger, blant annet skole for alle barn, og til kampen mot misbruk av barns og unge menneskers arbeidskraft.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg