revers sitronsyresyklus

Artikkelstart

Revers sitronsyresyklus er en sekvens av biokjemiske reaksjoner som anaerobe grønne fotosyntetiske bakterier bruker til å assimilere karbondioksid, og er et alternativ til calvinsyklus.

Faktaboks

Også kjent som

revers Krebs-syklus, revers trikarboksylsyresyklus (rTCA), reduktiv sitronsyresyklus, Arnon-Buchanan-syklus

I sitronsyresyklus oksideres karbohydrater, fettsyrer eller aminosyrer til CO2 , reduksjonskraft (NADH, FADH2) og vann, men i motsatt retning kan anaerobe eller mikroaerofile kjemoautotrofe bakterier og arkebakterier bruke den til å omdanne CO2 og vann til organiske karbonmolekyler. Som elektronkilde i revers sitronsyresyklus brukes hydrogen, svovel, sulfid eller tiosulfat.

Den fotosyntetiserende grønne svovelbakterien Chlorobium og den termofile bakterien Hydrogenobacter thermophilus, som bruker hydrogen som elektronkilde og CO2 som karbonkilde, er eksempler på bakterier som anvender revers sitronsyresyklus.

Andre muligheter bakterier og arkebakterier har til å binde CO2 er reduktiv acetyl-koenzym A omsetningsvei og 3-hydroksypropionat syklus.

Biokemi i revers sitronsyresyklus

Tre enzymer er spesielle for revers sitronsyresyklus: ATP sitrat lyase som spalter sitronsyre (sitrat) til oksaloacetat og acetyl-koenzym A:

sitrat + ATP + CoA → oksaloacetat + acetyl-CoA + ADP + Pi

Samt to enzymer som bruker redusert ferredoksin som elektrondonor. 2-oksoglutarat-ferredoksin oksidoreduktase katalyserer reaksjonen fra succinyl-koenzym A hvor CO2 blir bundet og det blir laget 2-oksoglutarat (α-ketoglutarat):

succinyl-CoA + CO2 + 2 ferredoksinredusert → 2-oksoglutarat + CoA + 2 ferredoksinoksidert

Pyruvat-ferredoksin oksidoreduktase katalyserer reaksjonen hvor CO2 blir bundet til acetyl-koenzymA og produktet blir pyrodruesyre (pyruvat):

acetyl-CoA + CO2 + 2 ferredoksinredusert → pyruvat + CoA + 2 ferredoksinoksidert

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg