Publius Cornelius Scipio Africanus major

Faktaboks

Publius Cornelius Scipio Africanus major
Scipio den eldre
Født
235 fvt.
Død
183 fvt.

Publius Cornelius Scipio Africanus major. Portrettbyste. Museo nazionale, Napoli.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Scipio den eldre var romersk feltherre og statsmann, berømt for sin innsats i den andre puniske krigen. Han var sønn av en av romerstatenes viktige embetsmannen med samme navn, Publius Cornelius Scipio.

Sønnen reddet farens liv da romerne tapte mot Hannibals karthagiske styrker ved Ticinus. Scipio deltok siden blant annet i slaget ved Cannae i 216 fvt. Etter farens og onkelens død fikk han i 210, før han fylte 25 år, overkommandoen i Spania og fullførte på fem år erobringen av de karthagiske besittelsene der. Han bidro til å gjenerobre Sicilia og var konsul i 205. Til slutt var han leder for romerhæren og beseiret Hannibal i det avgjørende slaget ved Zama i Nord-Afrika i 202 og fikk æresnavnet Africanus. Han ble censor i 199 og på ny konsul i 194.

Scipio den eldre øvde stor innflytelse på romernes krigføring og orientering mot hellenismen under krigen mot kong Antiokhos 3 i Syria. Han var en høyt begavet mann med god utdannelse og bidro til å introdusere hellenistisk kultur i Roma og virket som en viktig kulturpatron. Hans datter Cornelia var mor til Tiberius og Gaius Gracchus.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg