Capua

Artikkelstart

Capua er en by i Italia. Den ligger i regionen Campania, ved elven Volturno, 30 kilometer nord for Napoli. Byen har omtrent 19 000 innbyggere (2011). Capua er et erkebispesete, og er hjem til en domkirke fra 1000-tallet som ble restaurert etter skader under andre verdenskrig.

Faktaboks

Uttale
cˈapua

Historie

Oldtidsbyen Capua, fem kilometer lenger sør, lå der hvor nå Santa Maria Capua Vetere ligger, og var hovedstad i Campania. Nest etter Roma og Milano var Capua den viktigste byen i Italia i begynnelsen av vår tidsregning. Den ble grunnlagt omkring 640 fvt. av etruskere, og omkring år 420 bosatt av samnitter. I 323 sluttet byen seg til romerne for å få hjelp mot samnittene, og ble hardt straffet etter at den støttet Hannibal etter slaget ved Cannae i 216.

I keisertiden fikk byen en ny blomstring, men ble ødelagt av araberne i 840. Fra den tiden er Hadrians triumfbue er bevart, og man finner ruiner av berømt amfiteater. I 856 ble byen grunnlagt på ny av biskop Landulf, og var i perioden 900–1134 hovedstad i et langobardisk fyrstedømme. I 1058 kom den under normannerne og tilhørte siden kongeriket Napoli–Sicilia. Som brohode ved Volturno var Capua sterkt befestet og ble i 1943, under andre verdenskrig, skadd ved flyangrep.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg