Faktaboks

Massinissa

Masinissa

Uttale
massinˈissa
Født
238 fvt.
Død
148 fvt.
Levetid - kommentar
omtrentlig fødselsår
Massinissas mausoleum
Mausoleum for kong Massinissa av Numidia (død 148 fvt.) i El Khroub utenfor Constantine, Algerie.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Massinissa var konge i Numidia, i dagens Algerie, fra 203 til 148 fvt.

Han ble oppdratt i Karthago og kjempet først mot romerne i Spania under den andre punerkrigen, men gikk over til Scipio i nederlagets time. Opprinnelig var han bare konge over Øst-Numidia. Ved sin fars død i 206 fvt. måtte Massinissa kjempe om tronen og sikret seg først kongemakten i Numidia i 203 da han hjalp romerne å nedkjempe den karthagervennlige Syfax i Cirta (nå Constantine), som hersket over den vestlige delen av riket. Massinissa ble så betatt av Syfax' karthagiske kone, Sofonisba, at han ville spare henne ved å ta henne til ekte. Det godtok ikke romerne og hun ble tvunget til selvmord.

Massinissa bidro med sitt beryktede kavaleri («ørkenens sønner») på romernes side i det avgjørende slaget ved Zama i 202 fvt. Etter den andre punerkrigen var Massinissa uten utfordrere og regjerte over et stort Numidia som inkluderte en del av Karthagos tidligere besittelser. Han utfordret stadig karthagerne, som ikke fikk lov å ta til våpen uten romernes godkjennelse, og gav støtet til utbruddet av den tredje puniske krig da han i 151 okkuperte de såkalt store slettene vest for Karthago.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg