Faktaboks

Taranto
Uttale
tˈarantå

Taranto er en by i det sørlige Italia. Den ligger i regionen Puglia, på «hælen», innerst i Golfo di Taranto. Byen har omtrent 200 000 innbyggere (2011).

Taranto er en havneby med utførsel av vin, olivenolje og frukt, og en av Italias viktigste flåtehavner. Næringslivet består blant annet av skipsverft, jern- og stålverk, tekstil- og kjemisk industri, og østers- og muslingavl. Den eldste bydelen ligger på en øy med broforbindelse. Av severdigheter kan man finne en katedral fra 1000-tallet, en bysantinsk borg og et nasjonalmuseum med stor samling gresk terrakotta.

Den gamle byen, Tarentum (gresk Taras), ble grunnlagt som koloni av Sparta 705 fvt. og var en av de mektigste greske bystater i Sør-Italia, kjent som et sentrum for kunst, håndverk og filosofi. Byen ble undertvunget av romerne i år 272 fvt. I år 1063 ble den erobret av normannerne. I november 1940 foretok britiske fly fra hangarskip et overraskende angrep på den italienske krigsflåten som lå i havnen og tilføyde den betydelige tap.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg