Regjeringen Støre
Regjeringen er et av de øverste statsorganene i Norge. Regjeringen Støre tiltrådte 14. oktober 2021. Her er Kongen i statsråd samlet på Slottet ved tiltredelsen. Både HM Kong Harald og HKH Kronprins Haakon deltok i statsrådet.
Av /NTB.

Et organ er en del av en organisasjon som har bestemte oppgaver innenfor organisasjonen.

Faktaboks

Etymologi

av gresk ‘verktøy, hjelpemiddel, redskap’

Offentlige organer

Innenfor staten Norge er Stortinget, regjeringen og Høyesterett de øverste statsorganene. Høyesterett er en av domstolene, altså en del av rettsvesenet. Stortinget og regjeringen er derimot politiske organer, og Stortinget er i tillegg et folkevalgt organ. Andre eksempler på folkevalgte, politiske organer i Norge er kommunestyrer og fylkesting.

Statlige, kommunale og fylkeskommunale organer kalles samlet offentlige organer. Flere eksempler på statlige organer i Norge er departementer, direktorater og statsforvaltere. Det finnes også rent rådgivende organer innenfor staten og kommunene, som for eksempel det statlige Bioteknologirådet.

Organer i private organisasjoner

De fleste private organisasjoner som for eksempel selskaper, stiftelser, foreninger og politiske partier har besluttende organer som tar viktige avgjørelser for organisasjonen. Så godt som alle organisasjoner har et styre. Ofte skal noen viktige avgjørelser tas av et besluttende organ som står over styret, som årsmøte, landsmøte, representantskap eller generalforsamling.

Noen organisasjoner har enda flere typer organer som for eksempel utvalg med bestemte ansvarsområder. Et utvalg kan være enten et rådgivende eller også et besluttende organ, eller medlemmene av utvalget kan ha ansvar for å gjennomføre aktiviteter.

Andre betydninger

Ordet organ har flere betydninger, se organ – biologi og organ – avis.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg