Norges Musikkorps Forbund

Artikkelstart

Norges Musikkorps Forbund (NMF) er den største amatørmusikerorganisasjonen i Norge og landets største ungdomsorganisasjon nest etter idretten. Organisasjonen samler brassband, janitsjarkorps og drilltropper med medlemmer blant både skolekorps og amatørkorps.

Faktaboks

Også kjent som
NMF, N. M. F.

Virksomhet

Forbundet tilrettelegger for styrking av hvert enkelt korps ved å stimulere til faglig kvalitet, målrettet arbeid og vekst. De utvikler opplæringstiltak for utøvere, instruktører og dirigenter i tillegg til å drive administrativ virksomhet. Organisasjonen har hovedkontor i Bergen, og har til sammen 60 000 medlemmer og 40 ansatte fordelt på åtte regioner.

Formål

Forbundets hovedformål er å sikre gode støtteordringer for korpsene, arrangere konkurranser og kurs, utvikle barn og unges ansvar både musikalsk og organisatorisk, og fokusere på korpsenes og medlemmenes behov. NMF arbeider også med å tilrettelegge for vekstvilkår for korpsene, tilby aktiviteter og synliggjøre korpsenes betydning.

Historie

Amatørmusikkorpsene i Norge har historie tilbake til siste halvdel av 1800-tallet. På den tiden var det hovedsakelig en aktivitet for menn, verken kvinner eller barn var involvert.

Sangkor (mannsangforeninger) er noe eldre og har historisk en mer organisatorisk fasthet enn musikkorpsene. Allerede i 1851 (Asker) hadde korene sitt første store stevne. Musikkorpsene fulgte etter i 1918, gjennom et landsstevne på Stabekk med 800–1000 musikanter.

Under et møte i Birkelunden fredag den 5. juli 1918 ble forbundet stiftet, under navnet Norges guttemusikkorpsers landsforbund. Det var bare guttekorpsene (8 til 16 år) og ungdomskorpsene (16 til 25 år) som var med, og "voksenkorpsene" og amatørkorpsene kom med etter krigen. Da det i 1956 ble tillatt for jenter å bli medlem i musikkorpsene, skiftet forbundet navn til Norges Musikkorps Forbund.

Aktiviteter

Siden det første stevnet i 1918 har det vært holdt lignende samlinger på nasjonalt nivå så lenge det var praktisk mulig. Det kulminerte i 1964 i Oslo med et skolekorpsstevne med 22 000 musikanter og 30 000 tilhørere på tribunene – noe som utgjorde en ny verdensrekord. Senere er det avholdt mange ulike stevner på både nasjonalt og regionalt nivå.

Norgesmesterskap i diverse disipliner har vært avholdt i flere tiår. Norgesmesterskapene som arrangeres i dag er innen sjangrene amatørkorps janitsjar og brass, skolekorps janitsjar og brass, marsjering og drill, samt solister og ensembler.

Det bli lagt stor vekt på kursaktiviteten i NMF, og dette gjelder alle ledd i organisasjonen, både administrativt og musikalsk. Det arrangeres kurs på regionalt og nasjonalt nivå samt populære sommerleirer med gode og kompetente instruktører. I tillegg til å avholde kurs for spillende musikanter, arrangerer NMF kurs for instruktører og dirigenter.

Mange profesjonelle musikere som i dag blant annet spiller i landets symfoniorkestre og militære korps, har bakgrunn fra skolemusikken og fikk sin grunnopplæring etter NMFs retningslinjer.

Hans Kongelige Høyhet Kronprins Haakon Magnus er det norske musikkorps' høye beskytter.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg