skolekorps

Berg og Singsaker skolekorps i 2009.
Lambertseter skolekorps spilte under åpningen av Lambertseterbanen i Oslo i 1966.
Av /Oslo byarkiv / Digitalt Museum.
Lisens: CC BY SA 4.0

Skolekorps er en vanlig betegnelse på et musikkorps for barn og unge, ofte knyttet til en eller flere skoler. Andre betegnelser brukt om skolekorps er blant annet skolemusikk, skolemusikkorps, musikklag og skolemusikklag.

Faktaboks

Også kjent som
skolemusikkorps, skolemusikk

Som med voksenkorpsene, kan man dele skolekorpsene i to grupper: Janitsjarkorps og brassband. Ensembletypene varierer ofte i størrelse og har ulik besetning. Et brassband inneholder kun messinginstrumenter (og slagverk), mens et janitsjarkorps også har treblåsinstrumenter.

Korps tilknyttet flere skoler kan enten ha begge stedsnavn med i navnet, som for eksempel Berg og Singsaker skolekorps eller velge et nøytralt navn på musikkorpset, som for eksempel Trondheimsgardistene. I denne forbindelse kan man også tenke seg dette som et musikkorps som ikke er tilknyttet noen spesiell skole. Et eksempel er Porsgrunn Pike- og Guttekorps.

Aldersgruppen på musikantene i et skolekorps er som regel 8-19 år. Etter videregående er musikantene for gamle for å spille i skolekorps, og mange velger å gå videre i voksenkorps.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg