Karpefamilien, benfiskfamilie i ordenen karpefisker. Omfatter ca. 210 slekter og over 2000 arter som lever i ferskvann. Største art er Catlocarpio siamensisfra Thailand som blir opp mot 3 m lang, mens de fleste artene er småfisker under 20 cm lange.

Kroppen har oftest vanlig fiskeform, men kan være sterkt sammentrykt fra sidene. Munnen er oftest liten og mangler tenner; karakteristisk er imidlertid de tannbærende svelgknoklene, som med sine 1–3 tannrekker gir gode slekts- og artskjennetegn. De mangler fettfinne og har én gattfinne og én ryggfinne.

Karpefiskene opptrer vanligvis som stimfisk, ofte bestående av særskilte årsklasser eller størrelsesgrupper, og gyter mest om våren eller tidlig på sommeren. Flertallet spiser mest planteføde, men alle slags virvelløse dyr inngår også; bare et fåtall er rovfisker i voksen alder. Størst artsrikdom finnes i Sørøst-Asia, mens det er ca. 220 arter i Nord-Amerika og ca. 100 i Europa. Bare 16 arter forekommer i Norge, hvorav 5 er innført av mennesket. De finnes, som følge av deres begrensede innvandringsmuligheter etter siste istid, bare i de sørøstlige områdene av landet.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.