Arten karpe (Cyprinus carpio) av /Shutterstock. Begrenset gjenbruk

karpefamilien

Ørekyt, Phoxinus phoxinus.

Rutilus rutilus, mort. Foto fra: Aqua, Silkeborg, Danmark

Karpefamilien er en av flere familier innenfor ordenen karpefisker. Den er den mest artsrike av alle fiskefamilier.

Faktaboks

etymologi:

Navn etter arten karpe (Cyprinus carpio)

også kjent som:
Cyprinidae

Beskrivelse

Den største arten er Catlocarpio siamensis fra Thailand som kan bli opp mot tre meter lang. De fleste artene er småvokste, om mange av artene blir sjelden større enn 20 cm lange.

Kroppen har oftest vanlig fiskeform, men mange kan være sterkt sammentrykt fra sidene. Munnen er oftest liten og mangler tenner; karakteristisk er imidlertid de tannbærende svelgknoklene (svelgtenner), som med sine 1–3 tannrekker gir gode slekts- og artskjennetegn. De mangler fettfinne og har én gattfinne og én ryggfinne.

Levevis

Artene i karpefamilien lever alle i ferskvann; noen kan også forekomme i brakkvann. De opptrer ofte i stim, ofte bestående av særskilte årsklasser eller størrelser.

De fleste spiser planteføde, men alle slags virvelløse dyr inngår også i dietten. Bare et fåtall arter er rovfisker i voksen alder.

Utbredelse

Ildhale er en asiatisk art kjent som akvariefisk.
Ildhale
Av /Shutterstock.

Størst artsrikdom finnes i Sørøst-Asia. Bare 16 arter forekommer i Norge, hvorav fem er innført av mennesket. De finnes, som følge av deres begrensede innvandringsmuligheter etter siste istid, bare i de sørøstlige områdene av landet. I de senere år er en rekke arter blitt spredt av mennesker.

Systematikk

Inndelingen av arter er fortsatt omdiskutert, og det er også usikkert hvordan artene skal grupperes innen underfamilier og familier. Den norske Artsdatabanken og den internasjonale databasen Fishbase angir at karpefamilien omfatter rundt 4500 arter. Den mest brukte oversikten over verdens fisker, Eschmeyer's Catalog of Fishes, splitter derimot disse opp i to ulike familier. Her velger vi å følge Artsdatabankens systematikk.

Akvariefisker

En lang rekke arter i karpefamilien er populære akvariefisker. Det gjelder for eksempel arter som gullfisk, sebrafisk, kileflekkrasbora, sølvhai, ildhale, tigerbarbe, sherrybarbe og mange andre arter kjent som barber. Koi er mest brukt i større anlegg som hagedammer.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg