Arten karpe (Cyprinus carpio). Av /Shutterstock. Begrenset gjenbruk

karpefamilien

Ørekyt, Phoxinus phoxinus.

Rutilus rutilus, mort. Foto fra: Aqua, Silkeborg, Danmark

Artikkelstart

Karpefamilien er en av flere familier innenfor ordenen karpefisker. Dette er en svart artsrike familier, med over 1760 beskrevede arter.

Faktaboks

Etymologi

Navn etter arten karpe (Cyprinus carpio)

Også kjent som
Cyprinidae

Beskrivelse

Den største arten er Catlocarpio siamensis fra Thailand som kan bli opp mot tre meter lang. De fleste artene er småvokste, om mange av artene blir sjelden større enn 20 centimeter lange.

Kroppen til arten i denne familien har oftest det vi kan kalle en vanlig fiskeform, men mange kan også være sterkt sammentrykt fra sidene. Munnen er oftest liten og mangler tenner; karakteristisk er imidlertid de tannbærende svelgknoklene (svelgtenner), som med sine 1–3 tannrekker gir gode slekts- og artskjennetegn. De mangler fettfinne og har én gattfinne og én ryggfinne.

Levevis

Artene i karpefamilien lever alle i ferskvann, selv om noen av artene også kan forekomme i brakkvann. De opptrer ofte i stim, ofte bestående av særskilte årsklasser eller størrelser.

De fleste spiser planteføde, men alle slags virvelløse dyr inngår også i dietten. Bare et fåtall arter er rovfisker i voksen alder.

Utbredelse

Ildhale er en asiatisk art kjent som akvariefisk.
Ildhale
Av /Shutterstock.

Størst artsrikdom finnes i Sørøst-Asia. Bare 3 arter forekommer i Norge, dette er karuss, gullfisk og karpe. Både gullfisk og karpe er innført til Norge av mennesket, mens det er usikkert om karussen er innført eller om den har vandret inn fra Sverige. De har størst utbredelse i de sørøstlige områdene av landet.

Systematikk

Inndelingen av arter er fortsatt omdiskutert, og det er også usikkert hvordan artene skal grupperes innen underfamilier. Den norske Artsdatabanken angir at karpefamilien omfatter rundt 4500 arter. Den mest brukte oversikten over verdens fisker, Eschmeyer's Catalog of Fishes og den internasjonale databasen Fishbase splitter derimot disse opp i fire ulike familier. I Store norske leksikon velger vi å følge den mest oppdaterte systematikken, og derfor bruker vi Eschmeyer's Catalog of Fishes sin systematikk.

Akvariefisker

En lang rekke arter i karpefamilien er populære akvariefisker. Det gjelder for eksempel arter som gullfisk, sølvhai, ildhale, tigerbarbe, sherrybarbe og mange andre arter kjent som barber. Koi er mest brukt i større anlegg som hagedammer.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg