Faktaboks

Theoderik den store
Uttale
theˈoderik den store
Født
455
Død
526
Levetid - kommentar
omtrentlig fødselsår
Theoderik

Theoderik den store. Gullmedaljong. Vatikanet.

Av /NTB Scanpix ※.

Theoderik den store var ostrogoternes (øst-goternes) konge fra 471 evt. Han erobret Italia og ble konge i Ravenna.

Theoderik vokste opp i Konstantinopel og mottok sterke inntrykk av antikk kultur. På oppfordring fra Zeno, keiseren i det bysantinske riket, erobret Theoderik Italia i perioden 488–493. Odovaker, som hadde erobret Roma i 476, ble slått, og Theoderik opprettet sitt rike med sentrum i Ravenna. Han anerkjente keiseren som sin herre, samtidig som han prøvde å bli overkonge for andre germanske stammer som han gikk i forbund med. Han lot romerne beholde sine egne lover, støttet romersk kultur, men skjelnet ellers sterkt mellom romere og germanere. De siste skulle være krigere og dermed ha den politiske makt. At ostrogotene var arianere bidrog også til å skille dem ut fra den katolske romerske befolkningen.

I 508 annekterte Theoderik Provence og i 511 også det visigotiske riket på Pyreneerhalvøya. Mot slutten av hans tid ble forholdet til keiseren spent. I Ravenna lot Theoderik reise praktfulle byggverker.

Theoderik opptrer i den germanske sagnverden som helten Didrik av Bern.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg