Gravkrypten på Akershus
I gravkrypten på Akershus slott står dobbeltsarkofagen til kronprinsesse Märtha og kong Olav 5 (til høyre) og den hvite marmorsarkofagen til kong Haakon 7 og dronning Maud.
Gravkrypten på Akershus
Av /NTB.

Det kongelige mausoleum er et gravkapell for medlemmer av den norske kongefamilien. Det ligger på Akershus slott og festning i Oslo og ble innviet 16. desember 1949. Det er bygget som et tilbygg til Akershus Slottskirke etter tegninger av arkitekt Arnstein Arneberg.

Faktaboks

Også kjent som

slottskrypten, gravkrypten

I mausoleet ligger to dobbeltsarkofager. I den hvite ligger Kong Haakon VII og dronning Maud, og i den mørkegrønne ligger Kong Olav V og kronprinsesse Märtha. Sarkofagene er også tegnet av Arnstein Arneberg. Det kongelige mausoleum er automatisk fredet etter kulturminneloven.

Gravkapellet

Sarkofagene i Det kongelige mausoleum på Akershus festning
Sarkofagene i Det kongelige mausoleum på Akershus festning
Av .

Gravkapellet er et tilbygg som strekker seg ut i en inngjerdet hage av mur kalt Jomfruhagen. Gravkammeret er bygget i kalkstein fra Asker og kapellet har to vinduer i gotisk stil, hvorav det vestligste fungerer som kongefamiliens private inngang.

Kapellet er tønnehvelvet med tak og vegger kledd i polert marmor fra Gjellebekk i Lier. Gulvet er dekorert med kalksteinsfliser med et stort korsmotiv i sentrum. Kapellet inneholder også en liten nisje belyst av et lite vindu, med et alter og maleriet «Jesus på Genesarets sjø» av Henrik Sørensen over alteret.

Sarkofagene

I en hvit dobbeltsarkofag laget av nordlandsmarmor fra Fauske ligger kong Haakon VII og dronning Maud. Sarkofagen har utsmykninger i relieff, inkludert kongevåpen, krone og kårder. I tillegg har den innskrifter med navn og datoer for kong Haakon og dronning Maud.

Kong Olav V og kronprinsesse Märtha ligger i en mørkegrønn sarkofag med forgylt ornamentikk og inskripsjon. Sarkofagen ble ferdigstilt sommeren 1957, og bærer kombinerte norsk-svenske våpen samt monogrammer for kong Olav og kronprinsesse Märtha. Kong Olav V ble bisatt i Oslo domkirke i januar 1991 og plassert i sarkofagen etter en privat minnegudstjeneste i slottskirken.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg