Revebjelle_lys variatn
Lys variant av revebjelle, Ulvik.
Revebjelle_lys variatn
Lisens: CC BY SA 3.0

Maskeblomstfamilien er en familie av tofrøbladete planter med cirka 1900 arter fordelt på cirka 90 slekter. For det meste inneholder familien urter, men også noen arter som danner busker.

Faktaboks

Også kjent som
Kjempefamilien. Tidligere systematisk navn: Scrophulariaceae (se teksten)
Vitenskapelig navn
Plantaginaceae

Det er svært få enkle morfologiske fellestrekk for familien, men ensymmetriske blomster og kapsel med skillevegg er noe de aller fleste artene har. Utbredelsen inkluderer alle verdensdeler.

Nylige endringer i familien

Etter nyere molekylære studier plasseres de tidligere familiene vasshårfamilien, hestehalefamilien, kuleblomstfamilien og deler av den tidligere maskeblomstfamilien (Scrophulariaceae) sammen med den tidligere kjempefamilien (Plantaginaceae) i en felles familie. Siden delene av den tidligere maskeblomstfamilien som inngår i den nye, store familien, utgjør den absolutt største delen av den nye felles familien, er det naturlig at det norske navnet beholdes som navn for den felles familien. At det systematiske navnet til fellesfamilien blir det som var navnet på kjempefamilen, Plantaginaceae, skyldes regler for navnsetting innenfor systematisk botanikk.

Det systematiske navnet for det som var maskeblomstfamilien før omlegginga, Scrophulariaceae, har nå fått norsk navn etter en av de gjenværende slektene, Scrophularia, og heter nå brunrotfamilien.

Systematikk

Maskeblomstfamilien hører til den store leppeblomstordenen, Lamiales, som i alt består av 24 familier, med blant annet leppeblomstfamilien, brunrotfamilien og blærerotfamilien. Leppeblomstordenen er plassert i gruppa «Asterids» som er en av de to store gruppene blant de tofrøbladete blomsterplantene.

Undergrupperinger

Antirrhineae

Lintorskemunn har typiske "maskeblomster".
Lintorskemunn
Lintorskemunn har typiske "maskeblomster".
Lisens: CC BY SA 3.0

Gruppen Antirrhineae inneholder blomstene med «maske». Masken er en utposning på kronleppen som dekker svelget. Hos enkelte slekter, som torskemunnslekta, og arter som murtorskemunn og småtorskemunn, er det også en nektarspore, men denne mangler i løvemunnslekta.

Callitricheae

Callitricheae er en tribus som er en sammenslåing av de to små familiene vasshårfamilien og hesterumpefamilien. Begge familiene er utelukkende vannplanter og hadde kun én slekt hver. Vasshårslekten, Callitriche er representert med seks arter i Norge, mens hesterumpeslekten, Hippuris kun har to.

Cheloneae

Cheloneae er hovedsakelig nordamerikanske slekter, med noen få unntak i Øst-Asia. Enkelte arter i Collinsia og Penstemon brukes som prydplanter, og blomstene har leppe, men kun enkelte slekter har maske.

Digitalideae

Digitalideae er er utbredt i Europa, Asia og Nord-Afrika og består av slektene Digitalis og Erinus, men kun Digitalis vokser vilt i Norge med én art, revebjelle.

Globularieae

Globularieae er den tidligere kuleblomstfamilien.

Gratioleae

Gratioleae er en stor kosmopolitisk tribus som består av alt fra vannplanter til kjøttetende planter og tørkeresistente ørkenplanter. Det er hovedsakelig urter, men også noen busker og mindre trær. Det er ingen arter av Gratioleae i Norge, med unntak av akvarieplanter som Bacopa monnieri.

Plantagineae

Artene som tradisjonelt har blitt regnet som kjempefamilien (Plantaginaceae) er nå en tribus i den nye maskeblomstfamilien med navnet Plantagineae. Dette omfatter mest urter med rosettstilte, buenervede blad og små, regelmessige blomster med fire begerblad, fire kronblad, fire pollenbærere og én griffel. Frukten er en kapsel som åpnes ved et lokk.

Totalt finnes det 270 arter i tre slekter, utbredt over hele Jorden. Det er to slekter i Norge, kjempe (Plantago), hvor groblad hører til og Littorella, se tjerngras. Den siste slekta, Aragoa, har kun en art som finnes på fjellplatåer i Sør-Amerika.

Veroniceae

Veronica spicata, aksveronika
Aksveronika trives best på kalkrike tørrbakker

Veroniceae inneholder slekten Veronica, Hebe og 13 andre mindre slekter. Utbredelsen er primært i den tempererte sonen på den nordlige halvkule, men slekten Hebe, som er den nest største slekten, er på den sørlige halvkule. Typisk for blomsten i Veroniceae er en nesten radiærsymmetrisk krone med fire sammenvokste kronblader, to pollenbærere og én griffel.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

maskeblomstfamilien
Plantaginaceae
Tidligere vitenskapelig navn

Scrophulariaceae

Globulariaceae Callitrichaceae Hippuridaceae
Artsdatabanken-ID
102484
GBIF-ID
2420

Kommentarer (2)

skrev Per Ivar Steen

Hei

Jeg registrerer at familien Plantaginaceae benevnes med både Maskeblomstfamilien (SNL) og Kjempefamilien (Artsdatabanken).
Hva er riktig å benytte i dag?

Per Ivar

skrev John Magne Grindeland

Hei, og takk for godt spørsmål!
Jeg ser at ADB nå opererer med kjempefamilien som norsk navn på den nåværende Plantaginaceae. Jeg mener å huske at de har brukt maskeblomstfamilien og hatt kjempefamilien som alternativt navn (av historisk årsaker på norsk).
Dette er overraskende og strider mot alle nyere floraer jeg kjenner til og ville bety at det tradisjonsrike navnet maskeblomstfamilien ble borte. Jeg skal gi et innspill til ADB på dette. Inntil videre vil jeg foreslå at Plantaginaceae i ny forstand kalles maskeblomstframilien på norsk, i SNL og andre steder.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg