maskeblomstfamilien

Maskeblomstfamilien, en tofrøbladet plantefamilie med cirka 1900 arter fordelt på cirka 90 slekter. For det meste urter, men også noen arter som danner busker. Det er svært få enkle morfologiske fellestrekk for familien, men zygomorfe blomster og kapsel med skillevegg er noe de aller fleste artene har. Utbredelsen inkluderer alle verdensdeler.

Faktaboks

Også kjent som

Plantaginaceae

Nylige endringer i familien

Etter senere molekylære studier ligger vasshårfamilien, hestehalefamilien, kuleblomstfamilien og deler av familien som tidligere var kjent som maskeblomstfamilien (Scrophulariaceae) i maskeblomstfamilien (Plantaginaceae). Årsaken til denne forflytningen av det norske navnet mellom to latinske familier er at blomstene i den gamle maskeblomstfamilien som hadde «maske» var i den delen av familien som ble flyttet. Scrophulariaceae har etter dette fått norsk navn etter typeslekten og heter nå brunrotfamilien.

Undergrupperinger

Antirrhineae

Gruppen som inneholder blomstene med «maske». Masken er en utposning på kronleppen som dekker svelget. Hos enkelte slekter som torskemunnslekta, og arter som murtorskemunn og småtorskemunn er det også en nektarspore mens denne mangler i løvemunnslekta.

Callitricheae

En tribus som er en sammenslåing av de to små familiene vasshårfamilien og hestehalefamilien. Begge familiene er utelukkende vannplanter og hadde kun én slekt hver. Vasshårslekten, Callitriche er representert med seks arter i Norge, mens hestehaleslekten, Hippuris kun har to.

Cheloneae

Hovedsakelig nordamerikanske slekter, med noen få unntak i Øst-Asia. Enkelte arter i Collinsia og Penstemon brukes som prydplanter, og blomstene har leppe, men kun enkelte slekter har maske.

Digitalideae

Er utbredt i Europa, Asia og Nord-Afrika og består av slektene Digitalis og Erinus, men kun Digitalis vokser vilt i Norge med én art, revebjelle.

GLOBULARIEAE

Den tidligere kuleblomstfamilien.

Gratioleae

En stor kosmopolitisk tribus som består av alt fra vannplanter til kjøttetende planter og tørkeresistente ørkenplanter. Hovedsakelig urter, men også noen busker og mindre trær. Ingen arter i Norge, med unntak av akvarieplanter som Bacopa monnieri.

Plantagineae

Artene som tradisjonelt har blitt regnet som kjempefamilien (Plantaginaceae) er nå en tribus i maskeblomstfamilien (Plantaginaceae). Dette omfatter mest urter med rosettstilte, buenervede blad og små, regelmessige blomster med fire begerblad, fire kronblad, fire pollenbærere og én griffel. Kapselfrukt som åpnes ved et lokk. 270 arter i tre slekter, utbredt over hele Jorden. To slekter i Norge, kjempe (Plantago) og Littorella, se tjørngress. Den resterende slekten Aragoa er kun å finne på fjellplatåer i Sør-Amerika.

Veroniceae

Aksveronika trives best på kalkrike tørrbakker
Veronica spicata, aksveronika av . CC BY NC SA 3.0

Inneholder slekten Veronica, Hebe og 13 andre mindre slekter. Utbredelsen er primært i den tempererte sonen på den nordlige halvkule, men slekten Hebe som er den nest største slekten er på den sørlige halvkule. Typisk for blomsten i Veroniceae er en nesten radiærsymmetrisk krone med fire sammenvokste kronblader, to pollenbærere og én griffel.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg