Maskeblomstfamilien, en tofrøbladet plantefamilie med cirka 1900 arter fordelt på cirka 90 slekter. For det meste urter, men også noen arter som danner busker. Det er svært få enkle morfologiske fellestrekk for familien, men zygomorfe blomster og kapsel med skillevegg er noe de aller fleste artene har. Utbredelsen inkluderer alle verdensdeler.

Etter senere molekylære studier ligger vasshårfamilien, hestehalefamilien, kuleblomstfamilien og deler av familien som tidligere var kjent som maskeblomstfamilien (Scrophulariaceae) i maskeblomstfamilien (Plantaginaceae). Årsaken til denne forflytningen av det norske navnet mellom to latinske familier er at blomstene i den gamle maskeblomstfamilien som hadde «maske» var i den delen av familien som ble flyttet. Scrophulariaceae har etter dette fått norsk navn etter typeslekten og heter nå brunrotfamilien.

Gruppen som inneholder blomstene med «maske». Masken er en utposning på kronleppen som dekker svelget. Hos enkelte slekter som torskemunnslekta, og arter som murtorskemunn og småtorskemunn er det også en nektarspore mens denne mangler i løvemunnslekta.

En tribus som er en sammenslåing av de to små familiene vasshårfamilien og hestehalefamilien. Begge familiene er utelukkende vannplanter og hadde kun én slekt hver. Vasshårslekten, Callitriche er representert med seks arter i Norge, mens hestehaleslekten, Hippuris kun har to.

Hovedsakelig nordamerikanske slekter, med noen få unntak i Øst-Asia. Enkelte arter i Collinsia og Penstemon brukes som prydplanter, og blomstene har leppe, men kun enkelte slekter har maske.

Er utbredt i Europa, Asia og Nord-Afrika og består av slektene Digitalis og Erinus, men kun Digitalis vokser vilt i Norge med én art, revebjelle.

Den tidligere kuleblomstfamilien.

En stor kosmopolitisk tribus som består av alt fra vannplanter til kjøttetende planter og tørkeresistente ørkenplanter. Hovedsakelig urter, men også noen busker og mindre trær. Ingen arter i Norge, med unntak av akvarieplanter som Bacopa monnieri.

Artene som tradisjonelt har blitt regnet som kjempefamilien (Plantaginaceae) er nå en tribus i maskeblomstfamilien (Plantaginaceae). Dette omfatter mest urter med rosettstilte, buenervede blad og små, regelmessige blomster med fire begerblad, fire kronblad, fire pollenbærere og én griffel. Kapselfrukt som åpnes ved et lokk. 270 arter i tre slekter, utbredt over hele Jorden. To slekter i Norge, kjempe (Plantago) og Littorella, se tjørngress. Den resterende slekten Aragoa er kun å finne på fjellplatåer i Sør-Amerika.

Inneholder slekten Veronica, Hebe og 13 andre mindre slekter. Utbredelsen er primært i den tempererte sonen på den nordlige halvkule, men slekten Hebe som er den nest største slekten er på den sørlige halvkule. Typisk for blomsten i Veroniceae er en nesten radiærsymmetrisk krone med fire sammenvokste kronblader, to pollenbærere og én griffel.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.