Løvemunn. Arten prydløvemunn, ulike fargevarianter.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Løvemunn er en planteslekt i maskeblomstfamilien med blomster som ligner de hos torskemunn, men kronen mangler spore. Slekten har cirka 36 arter i det vestlige Nord-Amerika og rundt Middelhavet, men ingen naturlig forekommende i Norge.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Antirrhinum
Beskrevet av
Carl von Linné

Bruk

Flere arter brukes som prydplanter, særlig arten prydløvemunn, A. majus. Denne arten har tre cm lange blomster som finnes i svært mange fargevarianter, i hovedsak gule, oransje og røde farger, men også hvitt og rosa. I tillegg finnes det sorter som har ulike farger på overleppe og underleppe. Prydløvemunn stammer fra Sør-Europa og er egentlig flerårig, men den dyrkes som ettårig sommerplante i Norge.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

løvemunn
Antirrhinum
Artsdatabanken-ID
102485
GBIF-ID
3172000

Kommentarer (2)

skrev Malin Hellesvik

Hei!
Vet du hva slags rotsystem Antirrhinum-en har? Vokser den parallelt eller radialt? Hvordan finner man evt. ut av dette på egenhånd uten å spørre en i fagfeltet?
Med vennlig hilsen Malin

skrev John Magne Grindeland

Hei,
De tofrøbladete som løvemunn tilhører, har ofte såkalt pælerot, dvs. en kraftig nedadvoksende rot med forgreininger. De enfrøbladete har oftest knipperot som hos purre. Håper det hjelper noe som svar på spørsmålet.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg