Murtorskemunn, gruppe
Murtorskemunn vokser ofte bratt, i bergvegger eller murer.
Murtorskemunn, gruppe
Lisens: CC BY SA 3.0

Murtorskemunn er en innført prydplante i maskeblomstfamilien som nå er naturalisert mange steder langs kysten. Plantene vokser i bergsprekker og murer og har karakteristiske blåfiolette maskeblomster.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Cymbalaria muralis
Beskrevet av
P.Gaertn., B.Mey. og Johannes Scherbius
Fremmedartstatus i Norge
PH – Potensielt høy risiko

Beskrivelse

Murtorskemunn er fra 10 til 50 centimeter lange og har krypende stengel. Bladene er tjukke, nyreforma og er fem- til nilappa. Blomstene er en til halvannen centimeter lange med kort nektarspore og finnes en og en i bladhjørnene. Blomstene er blåfiolette med to gule områder omgitt av et hvitt felt ved inngangen til nektarspora. Formen på blomstene er av masketypen som har gitt navn til familien

Utbredelse

Denne arten har kommet til Norge først med ballast i siste halvdel av 1800-tallet og etter andre verdenskrig som spredd fra hager. Fram til rundt 1950 var arten sjelden og fantes kun spredt ved ballastplasser, men fra 50-åra har murtorskemunn vært i sterk spredning, trolig som følge av økt bruk av arten som prydplante i hager. Murtorskemunn finnes nå i store deler av landet, nord til og med Troms, men klarer seg ikke der vintertemperaturene er svært lave.

Reproduksjon

Murtorskemunn, nærbilde av blomst
Blomsten hos murstorskemunn er lukket av masketypen som har gitt navn til familien den tilhører.
Murtorskemunn, nærbilde av blomst
Lisens: CC BY SA 3.0

Pollinatorer for denne arten er rapportert å være små fluer og ulike små biearter. Murtorskemunn har en særegen spredningsmetode ved at fruktstilken beveger kapselen mot mørke steder ved hjelp av negativt fototropiske bevegelser, det vil si bevegelser bort fra lyset. Dette fører til at frøene plasseres i mørke sprekker i berg eller mur som vil være gunstige steder for frøene å spire.

Eksterne lenker

Faktaboks

murtorskemunn
Cymbalaria muralis
Tidligere vitenskapelig navn
Linaria cymbalaria (L.) Mill.
Artsdatabanken-ID
102500
GBIF-ID
8200663

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg