tjerngras

Tjerngras fra CAM Lindmans Nordens Flora.

Tjerngras er en flerårig art i maskeblomstfamilien som utseendemessig avviker sterkt fra det vanlige i familien. Dette er en liten plante som finnes i eller ved næringsfattige ferskvann.

Faktaboks

Også kjent som

Littorella uniflora

tjørngras, tidligere også tjønngras

Beskrivelse

Tjerngras er mellom to og ti centimeter høy og har en bladrosett ved grunnen som består av sylforma blader med linjenervatur. Det er dette som har gitt det norske navnet fordi bladene ligner på grasblader. Stengelen er krypende og plantene sprer seg vegetativt ved å danne siderosetter.

Plantene er tvekjønna, men har enkjønna blomster som er samla i blomsterstander med én hannblomst på et inntil fem centimeter langt skaft. Hannblomstene har tre til fire lange pollenbærere med gule pollenknapper. Hunnblomstene sitter to til åtte sammen ved basis av hannblomstenes skaft. Plantene blomster kun når de er tørrlagt.

Utbredelse

Tjerngras finnes i og ved næringsfattige vann på sand eller grusbunn. Arten er ganske vanlig i lavlandet på Østlandet og i kyst og fjordstrøk til Trøndelag. Den finnes videre noen steder nord til Lofoten. Verdensutbredelsen er Europa.

Reproduksjon

Tjerngras er vindpollinert og plantene produserer små nøtter.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg