Filtkongslys
Filtkongslys har høye, kraftige blomsterstander med grupper av gule blomster. På Vestlandet ses de ofte sammen med revebjeller som her. Øydvinstod, Ulvik.
Filtkongslys
Lisens: CC BY SA 3.0

Brunrotfamilien består av urter eller busker med spredte eller motsatte blader og blomstene sitter ofte i klaser. I Norge er dette en liten familie med fire opprinnelig viltvoksende arter. Mest kjent er kongslys og brunrot og dette er også de største slektene blant de rundt 25 slektene og cirka 1200 artene på verdensbasis. Brunrotfamilien er en nydefinert plantefamilie som består av deler av den tidligere maskeblomstfamilien etter de store revisjonene av disse gruppene fra seint 1990-tall og framover.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Scrophulariaceae

Beskrivelse

Blomstene er undersittende, tokjønna og de fleste er ensymmetriske, men hos noen slekter er de tilnærma radiærsymmetriske som hos kongslys. Både de tre til fem begerbladene og de fire eller fem kronbladene er sammenvokst. Krona har hos mange over- og underleppe som hos brunrot. Pollenbærerne er fra to til fem og fruktemnet er sammenvokst av to fruktblader og frukta er oftest en kapsel med mange frø. De fleste artene har nektar og insektpollinering er gjennomgående i familien.

Utbredelse

Familien er vidt utbredt i tempererte til tropiske strøk og har spesielt stor diversitet i Afrika. Det er totalt cirka 25 slekter med rundt 1200 arter. De store slektene er kongslys (Verbascum) med 350 arter og brunrot (Scrophularia) med 250 arter og andre artsrike slekter er Selago og Sutera.

I Norge finnes det to opprinnelig viltvoksende arter av kongslys, mørkkongslys og filtkongslys, som begge er ganske vanlige gjennom Sør-Norge til Nord-Trøndelag. Brunrot er vanlig i lavlandet i det meste av landet. Den bittelille arten evjebrodd finnes spredt i grunt vann og leirete vannkanter i lavlandet gjennom hele landet.

Klassifikasjon

Brunrotfamilien er en ganske nydefinert familie og er en følge av omfattende omstruktureringer i den tradisjonelle maskeblomstfamilien etter at framveksten av genetiske metoder for å undersøke slektskap ble utbredt på 1990-tallet. Da det ble klart at den daværende maskeblomstfamilien var polyfyletisk, ble familien delt i flere nye familier hvorav brunrotfamilien er en.

De fleste av de velkjente slektene i den opprinnelige maskeblomstfamilien ble gruppert slik at denne familien måtte få det systematiske navnet til den tidligere kjempefamilien, Plantaginaceae. Det var naturlig å beholde det godt etablerte norske navnet maskeblomstfamilien på denne familien. På grunn av taksonomiens navneregler har brunrotfamilien fått det systematiske navnet til den tradisjonelle maskeblomstfamilien, Scrophulariaceae, siden typeslekta for familien, Scrophularia, inngår her.

Systematikk

Brunrotfamilien hører til den store leppeblomstordenen, Lamiales, som i alt består av 24 familier, med blant annet leppeblomstfamilien, maskeblomstfamilien og blærerotfamilien. Leppeblomstordenen er plassert i gruppa «Asterids» som er en av de to store gruppene blant de tofrøbladete blomsterplantene.

Økonomisk betydning

Brunrotfamilien har liten økonomisk betydning, men arter av kongslys er en del brukt som prydplanter.

Faktaboks

brunrotfamilien
Scrophulariaceae
Tidligere vitenskapelig navn
Buddlejaceae
Artsdatabanken-ID
102579
GBIF-ID
2390

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg